Tips voor het vinden van werknemers

Het is als bedrijf een van de moeilijkste taken die je hebt: het vinden van geschikte werknemers die niet alleen de juiste skills hebben, maar bovendien ook perfect aansluiten bij jouw doelen, bedrijfsidentiteit en werkcultuur. Maar je hebt opties! In dit stuk vertel ik je precies wat de verschillende opties zijn die je tot je beschikking hebt, en de bijbehorende voordelen en nadelen van al die beschikbare opties. Een van de meest gebruikte opties is het aannemen van uitzendkrachten. Je schakelt dan een uitzendbureau in. Dat bureau helpt jou bij het vinden van de meest geschikte kandidaat voor de job. Zo kun je werknemers uitproberen zonder ze direct een contract te hoeven bieden.

Werknemers zoeken via vacaturesites

Mensen die werk zoeken zijn doorgaans heel erg actief op vacaturesites. Het is voor de werkzoekende een goede manier om zoveel mogelijk vacatures te kunnen bekijken en een overweging van de markt te kunnen maken. Ook als werkgever zijn vacaturesites een optie. Hier kun je gemakkelijk vacatures plaatsen en sollicitaties ontvangen van geïnteresseerde kandidaten. Het voordeel hiervan is dat het bereik groot is en het een efficiënte manier is om veel sollicitaties binnen te krijgen. Het nadeel is echter dat je door het grote aantal sollicitaties soms door de bomen het bos niet meer ziet en de kwaliteit van de kandidaten niet altijd even hoog is. Een goede optie dus, maar wel veel werk.

Het aannemen van een uitzendbureau

Een andere optie is het aannemen van een uitzendbureau. Hierdoor hoef je je zelf niet druk te maken om het werven van werknemers, omdat het uitzendbureau dit voor je doet. Het voordeel hiervan is dat het uitzendbureau vaak al over een groot netwerk beschikt en dat zij ook de verantwoordelijkheid nemen voor eventuele contracten en verzekeringen. Het nadeel is echter dat het hierdoor vaak duurder is dan andere manieren van werknemers vinden. Om dat te ondervangen is het een optie om uitzendkrachten na een bepaalde periode vast in dienst te nemen. Een goede optie, die jou als bedrijf ontzorgt, en die ervoor zorgt dat er geschikte kandidaten op jouw stoep staan.

Kandidaten werken via professionele social media

Er zijn een aantal sociale media platforms die zich richten op de professionele wereld, en niet zozeer op de persoonlijke wereld. Door je vacature te plaatsen op deze platforms, kun je gericht op zoek gaan naar werknemers en wordt je bereik vergroot. Het voordeel hiervan is dat je gericht op zoek kunt gaan naar specifieke kwalificaties en dat de kandidaten zich vaak al bewust zijn van jouw bedrijf en de openstaande vacatures. Het nadeel hiervan is dat je niet altijd zeker weet of de kandidaten ook daadwerkelijk geschikt zijn voor de functie.

Het vinden van werknemers: de laatste tips

De belangrijkste tip die je kunt krijgen: weet precies waar je naar op zoek bent. Zo kun je potentiële kandidaten afwegen tegen de belangrijkste skills en competenties waar je naar op zoek bent. Ook is het slim om gebruik te maken van verschillende kanalen, zeker als je op zoek bent naar meerdere werkgevers voor dezelfde of verschillende posities binnen je bedrijf. Ten slotte is het belangrijk dat je een fijne werkplek bent. Dan vinden goede kandidaten jou vanzelf.

 

Overige

Fiers