Hoe groeit en bloeit witte lavendel het beste?

Witte lavendel, of Lavandula angustifolia ‘Alba’, is een opvallend mooie plant en past in vrijwel iedere -zonnige- tuin. Het verzorgen van witte lavendel heeft op bepaalde punten specifieke aandacht voor verschillende aspecten, waaronder bodem, water, zonlicht, snoeien en timing van het planten.

Het planten van witte lavendel

Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende grond voor je witte lavendelplanten. Lavendel houdt niet van natte voeten, dus vermijd zware kleigronden die water vasthouden. Een mengsel van zand en compost kan helpen bij het verbeteren van de vochtdoorlating.

In het zonnetje graag!

Zorg ervoor dat je witte lavendel voldoende zonlicht krijgt. Deze planten gedijen het beste in volle zon en hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats ze op een locatie waar ze niet worden overschaduwd door andere planten.

Hoeveel water?

Wat betreft water geven, geef witte lavendel regelmatig water na het planten om de wortels te helpen vestigen. Daarna hebben ze over het algemeen weinig water nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten door bijna helemaal opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Te veel water kan leiden tot wortelrot, dus wees voorzichtig met irrigatie.

Snoeien van witte lavendel is nodig

Het snoeien van witte lavendel is van belang om de plant compact en gezond te houden. Na de bloei, meestal in de late zomer tot vroege herfst, kun je de plant terugsnoeien. Knip ongeveer een derde van de hoogte van de plant af, waarbij je ervoor zorgt dat je boven het houtige deel snoeit en niet te ver in het hout deel snijdt.

Planten in het voorjaar

Wat betreft timing van het planten, is het ideaal om witte lavendel in het voorjaar te planten, nadat de kans op vorst voorbij is en de grond is opgewarmd. Witte lavendel kopen? Doe dit dus pas nadat de vorst voorbij is, halverwege maart/ begin april. Dit geeft de planten voldoende tijd om te wortelen voordat de hitte van de zomer toeslaat. Als je echter potplanten koopt, kun je ze op elk moment tijdens het groeiseizoen planten, zolang je ervoor zorgt dat ze goed worden bewaterd.

Ruimte creëren tussen de planten

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte tussen de planten bij het planten van witte lavendel. Zorg ervoor dat je ze ongeveer 30 tot 45 centimeter uit elkaar plaatst om voldoende luchtcirculatie te garanderen en schimmelproblemen te voorkomen.

Hoewel witte lavendel over het algemeen als winterhard wordt beschouwd, kan het in koudere klimaten nuttig zijn om een laag takken en blaadjes rond de basis van de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst.

Witte lavendel kopen? Bezoek daarvoor de tuinspecialist Lavendelplantje.nl