Alles wat je moet weten over incassobureaus

Wanneer er bij een zakelijk geschil een incassobureau aan te pas moet komen is dat altijd vervelend. Niet alleen omdat betekent dat je waarschijnlijk een vervelend conflict met een partner hebt, maar ook omdat het inschakelen van een incassobureau vaak niet de eerste stap is die je onderneemt. Gelukkig zijn deze bureaus vaak in staat om je goed te helpen: niet alleen is de kans een stuk groter dat je je geld krijgt, maar ook betekend dit dat jou een hoop werk uit handen wordt genomen. Lees hier snel meer belangrijke informatie die je moet weten, zoals hoe je bijvoorbeeld de incassokosten berekenen kunt of waar je rekening mee moet houden qua termijnen!

Wat gaat een incassobureau voor je doen

Het werk van een incassobureau is vaak redelijk simpel: zij proberen namens jou het verschuldigde geld bij de schuldenaar te innen. Dat doen zij door steeds verdergaande maatregelen te nemen: het begint vaak met een aantal aanmaningen, maar later komen daar ook een deurwaarder of rechter aan te pas. Op deze manier nemen zij je een hoop zorgen uit handen: jij hoeft je namelijk niet steeds tot je klant te richten met nieuwe betaalverzoeken, maar besteed dit werk uit zodat jij je gewoon op je werkzaamheden kunt richten. Ook is de kans groot dat een wanbetaler een incassobureau een stuk serieuzer neemt!

Wat kost het inzetten van een incassobureau?

Vaak kost het inzetten van een incassobureau je niks: de kosten die je maakt kan je namelijk ook verhalen op de schuldenaar, waardoor jij geen verlies aan deze situatie leidt. De meeste incassobureaus werken bovendien op een no-cure-no-pay basis, waardoor je je ook in het geval van bijvoorbeeld het faillissement van een schuldenaar geen zorgen hoeft te maken. Wel is het alsnog handig om voor de zekerheid te controleren hoe dit precies geregeld is bij het incassobureau dat jij wilt inschakelen: sommige bureau’s rekenen bijvoorbeeld wel kosten voor het inzetten van een deurwaarder.

Op welk termijn kan ik mijn geld verwachten?

Ook met het inhuren van een incassobureau blijft het lastig te zeggen hoe lang het gaat duren voordat jij eindelijk je geld op je rekening hebt staan. Uiteindelijk kan een incassobureau niemand ergens toe dwingen: als jouw klant pertinent weigert te betalen en niet voldoet aan rechterlijke bevelen kan je niks. Wel is het zo dat veel wanbetalers bij het idee van de extra kosten die naar voren kunnen komen door dit proces al snel eieren voor hun geld kiezen, waardoor de kans aanwezig is dat het dan opeens wel snel geregeld kan worden.

Wat moet ik nog meer weten?

Als laatste zijn er nog een paar praktische zaken waar je maar beter rekening mee kunt houden bij het inzetten van een incassobureau. Belangrijk is vooral om je te realiseren dat dit de relaties met je klant niet ten goede zullen komen: waarschijnlijk heb je sowieso geen zin in wanbetalende klanten, maar bij persoonlijke bekenden kan dit wel een probleem vormen. Ook is het slim om vooraf goed onderzoek te doen naar het incassobureau dat je inschakelt, zodat je zeker weet dat zij je optimaal kunnen helpen bij je probleem!