Waar moet ik op letten bij het kopen van een tv?

Televisie aan de wand
Televisie aan de wand

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tv? Het kiezen van een nieuwe televisie kan best lastig zijn aangezien er zoveel verschillende soorten televisies online te vinden zijn. Wij hebben dit opgelost door een lijst te maken omtrent wat belangrijk is als je een nieuwe tv uitzoekt. Hopelijk gaat het uitzoeken van een nieuwe televisie gemakkelijker na het lezen van dit artikel!

Welke televisie past het best bij jou?

Een nieuwe televisie kopen is een aardige investering! Wist je dat een televisie gemiddeld 5 jaar blijft staan voordat het vervangen wordt voor een nieuw model? En wist je dat we gemiddeld gezien 160 minuten per dag televisiekijken in Nederland? Het is dus erg belangrijk dat je de juiste televisie kiest. Elk jaar wordt de beeldkwaliteit steeds beter van televisies en tegenwoordig hebben we zelfs 8K beeldschermen. Er zijn steeds meer opties, zoals QLED, OLED of HDR, en hiernaast is er ook nog keuze uit Full HD of Ultra HD. In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste tips onder elkaar gezet zodat jij de juiste keuze maakt!

Waar moet ik op letten?

Flat TV versus Curved TV: Wat is beter?
De beeldkwaliteit van een plat scherm en een gebogen scherm maakt niet heel erg veel uit. Het belangrijkste verschil is voornamelijk de uitstraling van de televisie. Sommige mensen zeggen dat een gebogen scherm prettiger kijkt, maar er zijn ook mensen die zeggen dat het helemaal niet zoveel uitmaakt. Wat wel uitmaakt, is het prijskaartje! Gebogen schermen zijn meestal stukken duurder dan platte schermen.

Wat is de beste kijkafstand?
Je wilt niet een 85 inch televisie met een kijkafstand van 3 meter. En naar een 30 inch televisie staren van 3 meter afstand is ook niet prettig. Gelukkig is er een handige berekening. Een berekening van het aantal inches maal 7 als afstand in centimeters, is een goede richtlijn.

Een grote televisie in de woonkamer
Tegenwoordig zien we vaak grote televisies in huiskamers en hier is niks mee. Je wilt achteraf ook geen spijt krijgen dat je een te kleine televisie hebt gekocht. Bij twijfel tussen twee maten die allebei zouden kunnen (bijvoorbeeld 50 inch & 55 inch) adviseren wij om voor de grotere maat te gaan om teleurstellingen te voorkomen. Zorg er wel voor dat de kwaliteit goed is, maar daar komen we zo op!

Wat zijn de belangrijkste specificaties?

De belangrijkste specificaties bij het kopen van een televisie zijn: Resolutie, Smart functies, SDR of HDR, aansluitingen, geluidskwaliteit en plaatsing.

Resolutie
De resolutie is belangrijk voor de scherpte van het beeld. Als voorbeeld, 4K resolutie is 4x scherper dan Full HD. Gelukkig ondersteunen de meeste televisies tegenwoordig 4K resolutie waardoor het de meeste HD Blu-ray spelers ondersteunt. De nieuwste consoles zoals de PS 5 en Xbox Series X worden ook ondersteunt en in de toekomst zelfs een 8K televisie.

Smart functies
Smart televisies hebben toegang tot het internet en verschillende handige applicaties. Je kan bijvoorbeeld Netflix kijken via de televisie wat erg handig is. Als je geen applicaties gebruikt of een mediaspeler hebt is een smart tv niet nodig.

HDR-televisie
HDR (High dynamic range) laat een miljard kleuren zien en hiermee ben je verzekerd van realistische kleuren en een uiterst helder beeld. Als je Netflix Premium gebruikt of een 4K Blu-ray speler dan is het handig om een HDR-televisie te kopen, aangezien dit wordt ondersteunt.

Aansluitingen
Als je van plan bent je televisie aan te sluiten op verschillende apparaten, zoals een Blue-Ray speler, spelcomputer of soundbar, zorg dan dat de televisie voldoende HDMI-ingangen heeft. Het is erg vervelend als je te weinig aansluitingen hebt!

Geluidskwaliteit
Televisies zijn tegenwoordig heel erg plat en hierdoor valt het geluid vaak tegen. Als je het geluid van de televisie wilt verbeteren, kan je een soundbase of soundbar aanschaffen. Hierdoor hoef je nooit meer naar de bioscoop!

Plaatsing
Zorg ervoor dat de televisie past bij je dressoir of omgekeerd! Je wilt niet dat de televisie uitsteekt of dat je televisie veel te klein is. Meestal zitten er voetjes bij de televisie en anders kan je nog een muurbeugel kopen om de televisie op te hangen.