De televisie en koelkast

De televisie en koelkast

De televisie en koelkast zijn een onmisbaar onderdeel van ons huishouden geworden. Echter zijn er maar weinig mensen bekend met de geschiedenis van de televisie of koelkast. Daarom wordt de geschiedenis voor allebei hieronder verteld. Oordeel daarna zelf welke van de twee de belangrijkste uitvinding is.

Geschiedenis van de televisie

Philips was één van de eerste bedrijven die op grote schaal wilde doorbreken met de televisie. Om de Europese markt te bereiken moest Philips eerst genoeg televisies verkopen in Nederland. Hiervoor werden grote reclamecampagnes opgezet. Vooral gericht op het echte familiegevoel.

Daarnaast produceerde Philips vanaf 1948 zelf uitzendingen, vanuit Eindhoven, om te laten zien op de televisie. Vanaf 1951 begonnen grote radiozenders het produceren onder hun hoede namen, zodat ook de randstad bereikt kon worden. Ondanks het beleid dat iedereen geld moest besparen voor de wederopbouw, werden televisies een groot succes. In 1961 waren al ruim 1 miljoen exemplaren verkocht en waren er 20 uur per week uitzendingen, zoals het journaal, sport en amusement. Begin jaren 70 had vrijwel elk huishouden een televisie, al was nog bijna alles in zwart-wit.

Met de opmars van de televisie begonnen mensen drastisch hun vrije tijd anders in te delen. In het begin van de jaren 70 zaten Nederlanders gemiddeld anderhalf uur voor de televisie. Kritiek was dan ook onvermijdelijk. Nederlanders zouden volgens critici passief worden in hun dagelijkse leven, hetgeen al snel werd tegengesproken door voorstanders. Dit had er vooral mee te maken dat er nog maar weinig programma’s te zien waren.

Het gezamenlijk televisie kijken is steeds meer een ding van het verleden geworden. Huishouden hebben steeds meer televisies en steeds meer mogelijkheden. Zo kan iedereen tegenwoordig programma’s kijken via hun televisie, smartphone, computer of tablet.

Geschiedenis van de koelkast

Zelf weten we bijna niet beter, dat we ons eten en drinken eenvoudig koel kunnen bewaren. Alleen was dit in de tijd voor elektriciteit wel anders. Toen werd voedsel voornamelijk geconserveerd. Dit werd gedaan door voedsel te drogen, weken, pekelen of konfijten. Hierdoor bleef eten vers, maar veranderde de smaak ook.
Tijdens de middeleeuwen begon men gebruik te maken van kelders die volgestopt werden met ijs, om het eten koel te houden. Dit was de allereerste vorm van een koelkast. In Nederland zijn er nog een aantal van deze kelders over.

De eerste koelinstallatie werd in 1869 in gebruik genomen door de Fransman Charles Tellier. Dit deed hij in het schip ‘Le Frigorifique’, waarin hij een laadruimte ombouwde tot koelcel en over de Atlantische Oceaan voer. Na 80 dagen was het vlees alsnog eetbaar.

Begin 20e eeuw verschenen de eerste koelkasten op de Nederlandse markt. Echter ging de ontwikkeling pas echt vooruit na de Tweede Wereldoorlog. Nu kwamen er koelkasten die liepen op Koelgas i.p.v. koelblokken. Tijdens de jaren 70 en 80 werden ze steeds betaalbaarder en zijn ze nu niet meer weg te denken. Tegenwoordig zijn er zelfs milieuvriendelijke en energiezuinige koelkasten te vinden met een A+ of A++ energieklasse.

Televisie of Koelkast

De koelkast was er dan wel eerder dan de televisie, maar is het daarom ook belangrijker? Hoe dan ook zijn beide uitvindingen niet meer weg te denken in onze samenleving en een integraal deel van ons dagelijks bestaan.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Kennisdelen.org), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.