Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom

Waarom, Waarom, Waarom? Kleine kinderen zijn meester in het vragen waarom we iets doen en kunnen zelfs de meest rustige ouders met hun waarom vraag tot waanzin drijven. Bij vele moeder komt dan vaak de tegenvraag “waarom zijn bananen krom“. Dit is een vraag waar de meeste kinderen geen antwoord op kunnen geven. Tot op de dag van vandaag is deze vraag voor de meeste mensen nog onbeantwoord. Maar nu is het tijd om hiermee af te rekenen en voor eens en altijd de vraag te beantwoorden: waarom zijn bananen krom.

Soorten bananen

Bananen groeien in de tropen en subtropen in het wild. Er zijn twee verschillende soorten; de zoete banaan, die wij als fruit in de supermarkt kopen, en de bak- of kookbanaan. In Nederland is de banaan, na de appel en sinaasappel, de meest populaire fruitsoort. Jaarlijks genieten we ruim 720 miljoen keer van dit bijzondere gele fruit. Bananen bevatten veel kalium, voedingsvezels en zetmeel en vitamine B6. Vitamine C is minder aanwezig. Kalium heeft een bloeddrukverlagende werking en samen met de vitamine B6 helpen ze goed tegen een kater. De bloedsuikerspiegel in het lichaam blijft door bananen langer gelijkmatig, waardoor stemmingswisselingen afnemen. Dit geeft positieve effect bij PMS (premenstrueel syndroom). Dit zijn goede redenen om dit fruit te eten. Sommige mensen vinden bananen ongezond omdat het een dikmaker zou zijn. In vergelijking met een appel(54 kcal/100 gram) of blauwe druiven (53 kcal/100 gram) bevat een banaan met 86 kcal/100 gram meer energie. Dit maakt een banaan juist geschikt om als tussendoortje te gebruiken.

Kromme bananen

Bananen zijn vruchten van een grote plant, (dus geen boom)met een cilinder van grote bladeren. In de knop van de bananenvrucht kunnen wel 100 bloemen groeien die uitgroeien tot een grote tros bananen. Door het grote aantal wordt de tros steeds zwaarder, waardoor de bananen naar beneden gaan hangen. Hier is sprake van negatieve geotropie, wat betekend dat de vrucht tegen de zwaartekracht in naar boven toe wil groeien. Hierdoor ontstaat hun karakteristieke kromme vorm. Dit is eenvoudig te bewijzen door een tros bananen te ondersteunen. In plaats van krom zal het fruit gewoon een rechte vorm krijgen. Kleinere bananensoorten groeien ook recht omdat hun gewicht te laag is om hun tros te laten hangen. Sommige mensen denken dat ze hun kromming krijgen door het zonlicht, maar deze veronderstelling is niet juist.

Superbananen

Superbananen zijn geen grote bananen, maar genetisch gemodificeerde bananen met een verhoogd gehalte aan bètacaroteen. Deze stof zal in het lichaam worden omgezet naar vitamine A. Een gebrek aan vitamine A komt veel voor in Afrika en kan blindheid en zelfs de dood veroorzaken. Door de superbanaan te eten verdwijnen de tekorten. Deze soort is ontwikkeld door de Australische Queensland University of Technology. De Iowa State University in Amerika test momenteel deze banaan op mensen. Als de test een succes wordt dan is het plan om de superbanaan te planten op bananenplantages in Oeganda.

Waarom zijn de bananen krom?

 

Meer vragen zoals “Waarom zijn de bananen krom?”, vind je op Ask Me Why!

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Kennisdelen.org), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.