Alles over zonnepanelen

Overweeg jij om zonnepanelen te kopen voor jouw woning, maar weet je niet zo goed hoe je beginnen moet? Geen zorgen, in dit artikel geven wij jou basisinformatie over het aanschaffen van zonnepanelen. Op deze manier kom jij te weten hoe zonnepanelen werken, wat de beste omvormer is en van welke voordelen jij profiteert wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die het licht van de zon opvangen. Dit zonlicht wordt vervolgens omgezet naar energie. Deze energie wordt vanaf de zonnepaneel afgevoerd door middel van de strepen en/of stippellijn die je op de panelen ziet. Om deze energie om te zetten naar bruikbare stroom is een omvormer nodig.

Wat is een omvormer?

De energie die van zonnepanelen worden gemaakt moet omgezet worden naar bruikbare stroom voor het lichtnet van de woning. Dit wordt gedaan door middel van een omvormer. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning van de zonnepanelen wordt omgevormd tot een constante wisselspanning van 230 volt. De zonnestroom is ter aanvulling op de stroom uit het lichtnet en andersom.

Wat is de beste omvormer?

Welke omvormer het beste past bij jouw woning hangt van een aantal factoren af. Een van deze factoren is het vermogen van de omvormer. Het vermogen van een omvormer wordt bepaald door de totale capaciteit van de zonnepanelen. Dit houdt in dat onder ideale omstandigheden een bepaald vermogen moet worden afgegeven. Vanwege het klimaat in Nederland, kunnen wij dit vaak niet behalen. Daardoor wordt er vaak gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is, dan de totale capaciteit van de zonnepanelen.

Het vermogen van een omvormer wordt ook bepaald door de ligging en hellingshoek van de zonnepanelen. Wanneer zonnepanelen niet op het zuiden gericht zijn, kun je een kleinere omvormer aanschaffen. Het is aan te raden om de installateur een berekening te laten maken, om te achterhalen welk vermogen het beste werkt.

De voordelen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen brengt vele voordelen met zich mee. Het zelf opwekken van zonne-energie is een duurzame manier van energie winnen, waardoor het goed is voor het milieu. We kunnen dan zeggen dat jouw woning dan gebruik maakt van groene stroom.

Door de aanschaf van zonnepanelen en het groener worden van de stroom in huis, betekent dit dat de energielabel van de woning hoger wordt. Hiervoor dien je wel het nodige papierwerk aan te leveren bij de overheid.

Maar behalve dat het gebruik van zonnepanelen goed is voor het milieu, is het daarbij ook nog eens een goede investering. Door het gebruik van zonnepanelen hoef je thuis niet of nauwelijks nog gebruik te maken van ouderwetse, fossiele brandstoffen waardoor je minder geld kwijt bent op de maandelijkse lasten. Deze besparing op de energierekening is goed voor minstens 25 jaar.

Tot slot draagt het aanschaffen van zonnepanelen ook bij aan de waarde van de woning. Over het algemeen zijn woningen met zonnepanelen gemiddeld 2,56% meer waard dan woningen zonder. Bij verkoop van zonnepanelen is de investering dus nog sneller terugverdiend.