Wat heb je nodig als je werknemers in dienst neemt

Je bedrijf groeit en je kan en wil graag werknemers in dienst nemen. Hier komt meer werk bij kijken dan je denkt. Hieronder lees jij welke zaken je moet regelen wanneer je personeel aanneemt.

De arbeidsovereenkomst

Volgens de wet ben je verplicht om voor de eerste werkdag de identiteit van je werknemers vast te stellen. Je vraagt naar een geldig identiteitsbewijs en controleert deze. In principe mag je mondeling een arbeidsovereenkomst opstellen, maar het is gebruikelijk en duidelijker om dit op papier te doen. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan. In het contract komen verschillende onderwerpen aanbod, zoals de persoonsgegevens, gegevens van de werkgever, functie, loon, vakantiedagen, arbeidsduur, opzegtermijn, eventuele proeftijd, etc.

De kosten

Naast de loonkosten van je personeel heb je ook andere kosten die je moet maken bij het in dienst hebben van personeel. Wanneer je personeel aanneemt zal alleen loonkosten niet altijd genoeg zijn. Vaak is een telefoon van de zaak nodig, vooral als je werknemer veel onderweg is en bereikbaar moet zijn. Daarnaast maak je het voor werknemers daardoor ook aantrekkelijk om bij jou te komen werken. De kosten voor een telefoon kunnen uiteenlopend zijn. Het is goed om af te wegen of een je prepaid of abonnement wil voor je werknemers. Vele bedrijven kiezen voor een abonnement uit gemak, maar een prepaid biedt ook gemak. Zo zit je niet vast aan een telefoonabonnement wat je niet kan opzeggen. Daarnaast betaal je alleen voor de minuten die je werkelijk gebruikt. Naast een telefoon van de zaak is een auto van de zaak ook een vaak geziene secundaire arbeidsvoorwaarde.

Administratie

Ook bij het aannemen van personeel komen vele administratieve taken bij kijken. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met loonheffingen bij de Belastingdienst en eigen loonadministratie. Denk aan loonstroken, jaaropgaven en de loonstaat.

Verzekering

Wanneer je personeel in dienst hebt, zal je je verzekeringen weer even moeten nalopen. Zo kan het zijn dat je bepaalde verzekeringen moet aanpassen. Daarnaast kan je verschillende verzekeringen afsluiten bij het aannemen van personeel. Denk aan ziekteverzuimverzekering, WAO verzekering, collectieve ongevallenverzekering en een pensioenverzekering.