Zo plaats je een buisventilator in je badkamer

Buisventilatoren zijn een effectieve en goedkope manier van ventileren. Doordat je de ventilatoren kunt bevestigen in een bestaande buis hoef je geen nieuwe buizen aan te leggen; enorm handig als je al bestaande leidingen hebt.

Kan je een buisventilator plaatsen in een badkamer?

Ja, dat kan zeker. De buisventilator zijn erg geschikt voor de luchtafvoer van badkamers. De ventilator monteer je in het afvoerkanaal van de badkamer. Als je de ventilator aan de buiten de badkamer monteert dan hoor je de ventilator nauwelijks. Ideaal.

Als je verder leest vertel ik je hoe je deze buisventilator het beste kunt monteren en waar je rekening mee moet houden.

Het monteren van de buisventilator

Het voordeel van een buisventilator is dat ze makkelijk in monteren zijn. Het enige dat je nodig hebt, is duidelijk toegang tot het luchtkanaal. Als je dit hebt dan is het een fluitje van een cent.

Stap 1: Verwijder het rooster van het luchtkanaal

Deze stap spreekt redelijk voor zich. Als je het rooster hebt verwijderd, kun je in het kanaal kijken. Gebruik hiervoor een zaklamp, indien nodig. Als je in het kanaal kijkt dan kan je ongeveer inschatten hoe ver je de ventilator erin kan stoppen.

Tip: Gebruik een rolmaat om te meten hoe diep de ventilator kan. Je wil hem zo diep mogelijk hebben, maar je moet er nog wel bij kunnen voor eventueel onderhoud.

Stap 2: Maak het luchtkanaal schoon

Dit is persoonlijke voorkeur, maar als je toch bezig bent, dan kun je net zo goed even het kanaal schoonmaken.

Stap 3: Plaats de ventilator in het luchtkanaal

Schuif subtiel de buisventilator in het luchtkanaal. Je wil dit met beleid doen om eventuele beschadigingen te voorkomen. Klim de ventilator vast op de ideale diepte. Deze diepte verschilt per persoon. Je wil er nog bij kunnen, maar wel zo diep mogelijk.

Stap 4: Maak de verbinding luchtdicht

Voor maximaal rendement wil je dat de verbinding luchtdicht is. Je kan de randen van het kanaal en de ventilator opvullen met zelftappers en tape.

Zo simpel is het.

Ga slim met je ventilator om

Een ventilator hoeft niet continu te blijven blazen. Dat zou simpelweg overbodig zijn en zonde van de energie. Daarom is het gebruikelijk dat de ventilator wordt aangesloten op het stroomnet van de lamp. Dit betekent dat als de lamp aangaat, de ventilator ook aangaat.

Als je oplet dan hoor je dit vaak bij toiletten. Om eventuele nare luchtjes en overtollig vocht af te voeren kan je het zo instellen dat de ventilator nog even doorgaat nadat de lamp weer uitgaat. 5 a 7 minuten zou voldoende moeten zijn.

Op deze manier wordt de ventilator optimaal ingezet.

Moet je een raam openzetten voor een ventilator?

Nee, dat is niet nodig. Maar, als je dit fijn vindt, kan je hier wel voor kiezen. Wederom komt dit terug op persoonlijke voorkeur.

Doordat de ventilator lucht wegzuigt uit de ruimte ontstaat er een onderdruk. Deze onderdruk zal lucht aantrekken vanuit ruimtes met relatieve overdruk; dit kan dus vanuit buiten zijn, maar de lucht zal ook onder de badkamerdeur door komen. Extra ventileren d.m.v. een open raam is daarom overbodig.

Ik zou zeggen succes begin bij stap 1 en plaats die ventilator vandaag nog. Schone lucht is namelijk niet alleen fijn voor je neus, maar ook voor de duurzaamheid van je badkamer.