Zo vind jij een baan bij een goed bedrijf

Wil jij werken bij een goed bedrijf? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk dat het redelijk veilig is om te zeggen dat iedereen bij een goed bedrijf wil werken. Vaak heeft de drijfveer voor deze keuze niets te maken met een financieel oogmerk, maar eerder met sociale motivatie. Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je de kans kan vergroten dat je wordt aangenomen bij een goed bedrijf.

Doe net een beetje extra

De truc is om in beeld te komen.

Ja, logisch. Maar hoe doe je dat?

Nou simpel: wees anders dan de rest.

Ja, logisch. Maar hoe doe je dat?

Door net een beetje extra je best te doen, want dat is wat wordt opgemerkt.

Ik laat het zien met een simpel voorbeeld. Denk met me mee:

Je stapt een restaurant binnen. Je jas wordt bij binnenkomst direct aangenomen en vervolgens wordt je begeleid naar je tafel. Er wordt gevraagd of je wat wil drinken en nog geen minuut later staat het al op tafel. De ober geeft je de ruimte om te beslissen, maar raadt je de lekkerste gerechten aan op basis van jouw voorkeur. Zodra het hem opvalt dat je hebt besloten, komt hij naar je tafel, neemt je bestelling op en maakt tegelijkertijd een grap waar je hard om moet lachen.

Alles gaat gestroomlijnd en je hebt het gevoel dat je volledig wordt begrepen. Jouw lichaamstaal is zijn signaal.

De kans dat je deze vriendelijke ober een fooitje geeft, is groot. Maar dat niet alleen; de kans dat je hem onthoudt en positief praat over het restaurant en de fijne service is nog groter. Dat alles omdat de ober zijn best deed.

Als elke ober zo alert en scherp was als deze ober, dan was het je nooit opgevallen. Maar op een of andere manier heeft deze ober wat bij jou achtergelaten. Dus als je wil opvallen bij een goede opdrachtgever, moet je extra je best doen.

Vind een goede opdrachtgever

Het vinden van een goede opdrachtgever is de tweede stap. Waar je dit precies doet, mag je zelf bepalen. Maar de bekendste manieren zijn: via-via, op social media en op vacaturesites.

Via-via

Via-via kan een van de effectiefste manieren zijn, maar hoe beter het bedrijf, hoe minder er via-via
wordt geregeld. Al helemaal als het bedrijf een aparte HR-afdeling heeft wordt dit een stuk lastiger.

Social media

Daarnaast zijn veel goede bedrijven actief op social media, maar gebruiken ze dit kanaal niet voor het
werven van nieuwe collega’s. Hooguit via Linked-In.

Vacaturesite

Waar de meeste goede bedrijven vacatures hebben staan, is op vacaturewebsites. Hier kunnen ze met gemak een vacature uitzetten en bereiken ze moeiteloos veel potentiële collega’s in een mum van tijd. Enorm effectief en efficiënt. Precies zoals een goede werkgever dat zou doen.

Ik raad je dan ook aan om vacaturesites in de gaten te houden, want dit is waar je de grote spelers vindt.

Al met al is het vinden van een goede opdrachtgever een lastige klus, maar met een beetje extra en
doorzettingsvermogen is het allemaal zo moeilijk nog niet.