Het ultieme stappenplan voor online succes: of bestaat dat niet?

Wil jij een goed bedrijf beginnen? Dan begint dat met een goede website. Tegenwoordig zijn websites niet meer weg te denken. Het is zelfs zo dat een bedrijf minder betrouwbaar over komt als er geen vindbare website is met aanvullende informatie. Of wat dacht je ervan als een website eruit ziet alsof die uit het stenentijdperk komt. Potentiële klanten slaan al op de vlucht bij de gedachte ervan.

Aan het einde van dit artikel weet jij hoe je een goede website kan maken.

Het ultieme stappenplan

Bestaat er zoiets als ‘het ultieme stappenplan’ voor een succesvolle website? Nou, niet bepaald. Maar wat er wel bestaat, zijn duidelijke richtlijnen die de kans op succes voor een website vergroot. En die richtlijnen gaan we hier bespreken.

We gaan verder met de aanname dat je al een domeinnaam en een hosting provider hebt.

Laten we beginnen.

Stap 1. Kies je het systeem waarmee je jouw site bouwt

Er zijn ontiegelijk veel systemen die jouw helpen met het maken van een website. Dit soort systemen worden ook wel ‘sitebuilders’ genoemd. Een van de grootste voordelen van deze systemen is: je hebt geen codeer vaardigheden nodig. Je hoeft zelf dus geen lijn HTML, CSS of andere codeertaal te kennen; laat staan te typen.

Daarentegen, een van de grootste nadelen van dit soort systemen is dat er zijn er zoveel verschillende mogelijkheden zijn dat moeilijk is om de sitebuilder te kiezen die het beste bij jou past.

Persoonlijk kies ik voor WordPress, maar er zijn nog genoeg andere goede sitebuilders die misschien meer voldoen aan jouw eisen.

Stap 2. Kies een niche

Als je al een bestaand idee hebt, dan is het logisch dat de website over dat idee of bedrijf gaat. Maar
heb je nog geen idee, denk hier dan vooraf goed over na.
Online kan je mooi succes behalen, maar zonder plan kom je niet ver. Kies een niche waarvoor je
passie voor hebt – of in ieder geval plezier uit kunt halen. En laat je vooral niet afschrikken door
concurrentie. Dit zijn allemaal goede voorbeelden die je na kunt doen.

Stap 3. Kies jouw stijl

Van huisstijl tot logo. Maar ook: schrijfstijl, vormgeefstijl en overkoepelende communicatiestijl. Al deze stijlen maken onderdeel uit van je strategie. Daarnaast zorgt dit ervoor hoe de bezoekers jou leren kennen.

Ziet je website er chaotisch uit? Dan zullen de bezoekers ook denken dat jij chaotisch bent. En is de tekst op de ‘over ons’ pagina met dezelfde tone-of-voice geschreven als de product pagina?

Zo niet, dan snap de lezer je niet. Daarmee bedoel ik niet dat hij niet snapt wat er staat, maar hij snapt niet waarom hij jou moet geloven. Want consistent communiceren, is de sleutel tot duidelijk online communiceren.

Dat gezegd hebbende, gaan we door naar de laatste stap.

Stap 4. Experimenteer en probeer

Ja, er zijn nog enorm veel andere stappen die je kunt nemen. Maar ik wil je niet overweldigen met onbruikbaar veel informatie. De belangrijkste stap is dat je de lol erin houd. Als je het leuk hebt, dan
leer je.

Daarom moedig ik je aan om te experimenteren en proberen. Termen als SEO en CRO zijn wel relevant, maar is niet per se je eerste prioriteit.

Dus je weet wat je te doen staat! Begin bij stap 1 en neem nu actie.