Waar op letten bij aankoop van een houtkachel?

Met een houtkachel kopen haal je een prachtig product in huis. Je hebt ontzettend veel sfeer en je kunt ook nog eens profiteren van de warmte. En dat scheelt iedere maand weer op je energierekening.  Te allen tijde wil je niet dat je huis in brand vliegt. Het is daarom belangrijk om een veilige plek in je huis te vinden om je houtkachel te plaatsen. Waar op letten bij de aankoop van een houtkachel?

Een houtkachel in een mooie stijl

Je wilt een houtkachel in huis halen met een mooie stijl, die past bij je huis. Het moet goed passen in het interieur. Heb je interesse in meer een modern ontwerp of juist liever een meer klassiek ontwerp? Er is tegenwoordig op internet een groot aanbod houtkachels te vinden en verschillen van elkaar. Je hebt uiteraard ook te maken met een budget. Moet je aanpassingen doen om de houtkachel veilig te kunnen plaatsen, dan wil je een niet al te dure houtkachel aanschaffen.

Waar vuur is is rook

Iedereen weet dat er rook vrij komt wanneer er vuur is. De rook moet dus op een veilige manier afgevoerd worden naar buiten. De verbrandingslucht is heel slecht voor de gezondheid en mag dus niet in je huis blijven hangen. Je hebt dus voor je kachel een goede rookkanaal nodig. In de meeste gevallen wordt de houtkachel op de schoorsteen aangesloten. Zo kan de verbrandingslucht via de schoorsteen weg naar buiten. Heb je interesse om een houtkachel te kopen voor op het terras of in de tuin? Dan waait de rook natuurlijk vanzelf buiten weg. Let wel even op als je een houtkachel op een veranda plaats, in sommige gevallen, dan is er wel een rookkanaal nodig, zodat de rook niet blijft hangen.

Wat is het vermogen van de houtkachel?

Je wilt maximaal kunnen genieten van een houtkachel met het juiste vermogen. Een hoog vermogen is niet altijd beter, want dit zorgt voor dat de kachel niet goed brand en het kan te warm worden in je woning. Het kan zelfs schadelijk voor je zijn. Daarom doe je er verstandig aan om je te laten informeren over het vermogen van je nieuwe houtkachel en hoe je maximaal ervan kunt genieten.