Wat houdt kredietwaardigheid in?

Kredietwaardigheid is in veel landen een heel bekend fenomeen. In Nederland zijn veel particulieren minder bekend met het begrip. Voor bedrijven is het een term die bekender zal klinken. Een korte uitleg van het begrip: Kredietwaardigheid is een term die beschrijft hoe waarschijnlijk het is dat een persoon of bedrijf zijn verplichtingen na zal komen. In de financiële wereld wordt de kredietwaardigheid gebruikt om te bepalen hoeveel krediet een persoon of bedrijf verdient en tegen welke rente dit krediet verstrekt kan worden. Voor de verstrekker van een lening, product of dienst dus een belangrijk instrument om erachter te komen of de andere partij wel in staat is om zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Wanneer speelt kredietwaardigheid een rol?

Ook als particulier is het ontzettend belangrijk dat je weet wat je kredietwaardigheid is, en waarin deze factor allemaal een rol speelt. Kredietwaardigheid speelt een rol bij verschillende zaken, zoals het aanvragen van een lening, het openen van een creditcard, het verkrijgen van een hypotheek en het afsluiten van verzekeringen. Wil je een huis kopen? Een goede kredietwaardigheid is dus van groot belang. Bovendien is kredietwaardigheid ook belangrijk voor het runnen van een bedrijf, aangezien een slechte kredietwaardigheid kan leiden tot problemen bij het verkrijgen van krediet voor het bedrijf. En dan willen andere bedrijven geen zaken meer doen. Leveranciers, partners en klanten haken af als jouw bedrijf niet betrouwbaar is.

Wat zijn voor particulieren de gevolgen van slechte kredietwaardigheid?

Als particulier kan een slechte kredietwaardigheid een aantal verregaande gevolgen hebben. Het eerste gevolg is voor de hand liggend. Je krijgt moeilijker krediet. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonabonnement, een hypotheek of een ander type lening. Als je kredietwaardigheid slecht is, is het moeilijker om krediet te verkrijgen en als je krediet wel verkrijgt, is het vaak tegen een hogere rente. Ook voor verzekeringen is een slechte kredietwaardigheid een groot probleem. Je krijgt te maken met veel hogere verzekeringspremies. Veel verzekeraars hanteren een hogere premie voor mensen met een slechte kredietwaardigheid, omdat zij meer risico lopen. Bij het kopen van een huis of auto heb je ook een probleem. Een lening krijgen wordt bijna onmogelijk.

Wat zijn voor bedrijven de gevolgen van slechte kredietwaardigheid?

Als bedrijf kunnen de gevolgen van een slechte kredietwaardigheid nog veel verder gaan dan voor particulieren. Omdat als bedrijf krediet een veel grotere rol speelt dan voor particulieren. De eerste beperking is het verkrijgen van krediet. Bedrijven met een slechte kredietwaardigheid hebben moeite om krediet te krijgen en als ze krediet krijgen, is dit vaak tegen een hogere rente. Ook hebben deze bedrijven grote problemen bij het uitvoeren van transacties. Bedrijven met een slechte kredietwaardigheid kunnen problemen ondervinden bij het uitvoeren van transacties, zoals het verkrijgen van goederen en diensten of het uitvoeren van geldoverboekingen. Niet fijn voor partners. Een kredietverzekering kan dat probleem tegengaan.

Een slechte kredietwaardigheid: niet goed voor je reputatie

Of je nou een bedrijf hebt, of als particulier probeert te bewegen door de financiële wereld zoals die op dit moment bestaat, het hebben van een slechte kredietwaardigheid zorgt ervoor dat je problemen ervaart in jouw dagelijkse handelingen. Voor bedrijven zijn die problemen nog groter dan voor particulieren. Zorg dat je jouw financiën goed op orde hebt.

 

Let op: geld lenen, of financiële regelingen aangaan kunnen je geld kosten