Hoe maak je een bovenlicht van kunststof?

Bijna iedere Nederlandse woning kent bovenlichten boven de binnendeuren. Het zijn de raampjes boven de binnendeuren die als functie uiteraard bieden om daglicht ruimschoots de woning binnen te laten komen. Het lijkt soms iets typisch Nederlands, want zodra je over de grens bij Duitsland komt, valt op dat juist vele woningen geen bovenlichten hebben binnenshuis. Bovenlichten zijn niet altijd een even charmante toevoeging aan een woning. Komt er voldoende daglicht binnen, dan zijn ze eigenlijk nergens voor nodig. Daarnaast laat het vaak dunne glas extra geluid door.

Storende bovenlichten

Bovenlichten kunnen zelfs storend zijn. Vooral in slaapkamers kan het irritatie opwekken zodra iemand op de gang het licht aanzet en dit ganglicht de verduisterde slaapkamer doet oplichten. Geërgerd lig je in bed te wachten tot je huisgenoot het licht weer uitzet. Wil jij van bepaalde bovenlichten afkomen, dan bestaat hier een mooie oplossing voor: je plaatst een vervangende kunststofplaat van plexiglas in het bestaande bovenlicht, al dan niet doorschijnend. Op deze wijze kun je een bovenlicht dichtmaken.

Verwijderen van de bestaande glasplaat

Heb je de juiste plexiglas plaat in huis, dan kun je beginnen door rustig de kunststof- of houten omlijsting te verwijderen die om het ruitje zitten. Dit doe je door deze d.m.v. een schroevendraaier en plat plamuurmes (tegen beschadigingen) er uit te wippen. Zodra de omlijsting verwijderd is komen de haakjes vrij. Deze zul je naar binnen moeten buigen met gereedschap. Zijn de haakjes eenmaal verbogen, dan kan het ruitje eruit. Duw hem iets naar beneden (wat mogelijk is doordat er veren in de onderste richel zitten). Nu kan het ruitje er uit gewipt worden. Zorg dat het ruitje heel blijft, zodat je de maten nog gemakkelijk kunt opmeten.

Zelf een raam vervangen voor plexiglas

Meet de precieze maat op van het ruitje wat je hebt verwijderd uit de sponning. Bestel plexiglas naar keuze bij PerlaPlast, leverancier van kunststofplaten door heel Nederland. Let op dat je niet alleen de juiste afmeting besteld, maar ook de juiste dikte. Houd ook in gedachten of de kunststofplaat licht doorlatend moet zijn, of echt moet verduisteren. Kies een kleur die goed matcht bij het interieur en bestel eveneens glaslatjes, mochten de vorige eventueel beschadigd zijn geraakt tijdens het verwijderen. Zodra het vervangende plexiglas is binnengekomen kun je deze zelf plaatsen in de sponning.

Plexiglas zelf plaatsen

Volg de stappen op, maar dan in omgekeerde volgorde, voor het plaatsen van het plexiglas. Begin met het plexiglas vanaf beneden aan in de sponning te duwen en op zijn plaats te manoeuvreren. Buig de klemmetjes weer netjes recht en plaats tot slot de glaslatjes terug op hun plek.