Trampoline kopen? Hier let je op

Trampolines zijn ongekend populair. Voorafgaand aan de pandemie waren zij al zeer populair, om vervolgens niet meer aan te slepen te zijn tijdens het vele thuisblijven van schoolkinderen. Kinderen zijn verzot op trampoline springen! Iets wat zeer begrijpelijk is; je kunt je heerlijk uitleven en hoge sprongen maken met een zachte landing. Ouders zijn blij met de trampo, zo zitten hun kinderen in ieder geval minder lang achter beeldschermen en krijgen zij de nodige beweging mee. Maar waar let je nu precies op bij de aanschaf van een trampoline?

Trampoline brengt vele voordelen met zich mee

Trampolines vormen het ideale speeltoestel voor kinderen. Kinderen krijgen intensieve beweging mee, wat goed is voor hun botten en spieren en de motoriek. Daarnaast is trampoline springen vaak een sociale aangelegenheid, vriendjes of buurkinderen spelen ook mee. Er zijn dus vele redenen om als ouders te kiezen voor een trampoline, mits je goed oplet op veilig gebruik van het toestel. Er bestaan dus enkele aandachtspunt om rekening mee te houden.

Aandachtspunten aankoop trampoline

Trampolines zijn in verschillende maten en vormen verkrijgbaar, hier let je op bij de aankoop van het toestel:

  • Grootte: natuurlijk moet er ruim voldoende plaats zijn in de tuin voor een trampoline. Hij mag niet te dicht bij objecten staan, zodat je kind daar tijdens het spring nooit tegenaan kan botsen via het net. Zorg dus voor minimaal 1 meter vrije ruimte rondom de trampoline. Aan de hand hiervan kun je berekenen hoeveel ruimte er daadwerkelijk voor een trampoline is.
  • Vorm: trampolines zijn zowel in ronde vorm als in rechthoekige vorm verkrijgbaar. Wordt een ronde vorm te groot, dan kun je altijd voor rechthoekig gaan. Trampolines zijn in vele afmetingen verkrijgbaar, er is dus meestal wel een geschikte maat verkrijgbaar.
  • Veiligheid: trampolines bieden op verschillende manieren bescherming. Zo hoort er een veiligheidsnet aanwezig te zijn wat goed afsluitbaar is en horen de veren goed afgeschermd te zijn met een kussenrand.
  • Let goed op de maximale belasting van de trampoline. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt. Trampolines kunnen maar een bepaalde belasting aan.
  • Ga na hoeveel kinderen er maximaal op kunnen gelijktijdig en wat het gewicht van allen bij elkaar is

Overige aandachtspunten

Wanneer je rekening houdt met de bovenstaande aandachtspunten is de aanschaf van een trampoline alweer een stuk eenvoudiger. Heb je de trampoline eenmaal gekocht, plaats hem dan bij voorkeur op een zo windstil mogelijke plek. Bij stormachtig weer kunnen trampolines wegwaaien. Het is zeker de overweging waard om de trampoline na het “spring-seizoen” in het najaar te demonteren en op te bergen. Zo kan hij niet gaan roesten op bepaalde plekken en zo hoef je niet bang te zijn dat hij wegwaait. Let er ook op dat kinderen niet met schoenen aan springen op de trampoline, of overige scherpe voorwerpen gebruiken. Het zeil kan namelijk stuk gaan hierdoor.

Skelters voor buiten

Jonge kinderen zijn graag buiten bezig, met de trampoline bijvoorbeeld, maar is deze eenmaal na het seizoen opgeborgen: hoe krijg je ze dan nog naar buiten? Tip: koop een skelter, en dan wel een van een beter merk die niet zal roesten bij de wielen – berg skelters kopen is de beste oplossing. Kinderen zijn er dol op en zo trigger je ze om ook in de winter lekker buiten bezig te zijn!