Welke stopcontacten plaats je in de keuken?

Stopcontacten vormen een essentieel onderdeel van je keuken, ze zijn nodig om de apparatuur te laten functioneren. Alleen, waar plaats je de stopcontacten en welke stopcontacten zijn geschikt voor de keuken? Wanneer je een keuken ontwerpt, neem dan direct de juiste positionering van de stopcontacten mee. Welke dat normaliter zijn lees je hier.

Waar plaats je stopcontacten?

Stopcontacten worden doorgaans op dezelfde hoogte geplaatst als lichtschakelaars, wat een hoogte betreft van 1,10 meter. Stopcontacten voor vaste keukenapparaten worden altijd achter de apparaten geplaatst, zoals het stopcontact voor de vaatwasser, de koelkast etc. Deze worden dus netjes uit het zicht geplaatst achter de keukenkastjes. Het is handig om van te voren te bepalen waar deze vaste apparaten geplaatst worden.

Optionele USB aansluiting

Hoe handig kan het zijn om over een USB aansluiting te beschikken in de wandcontactdoos? Voor sommige mensen ideaal! Het USB contactpunt behoort gewoon tot de mogelijkheden binnen hedendaagse wandcontactdozen, dus neem dit mee in je beslissing. Verbind moeiteloos je smartapparatuur terwijl je aan het werk bent aan een keukentafel of werkbank.

Aandachtspunten voor het kiezen van keukenstopcontacten:

  • Welk stopcontact keuken: de meest gekozen stopcontacten voor in de keuken zijn wandcontactdozen
  • Wandcontactdozen kennen meerdere stopcontacten en licht- of afzuigschakelaars.
  • Plaats de wandcontactdozen op een centrale plaats
  • Meestal komt er zowel links als rechts van de wasbak een stopcontactpunt, en nog een stopcontact bij het kleinere l-deel
  • Plaats een stopcontact minimaal 60 cm vanaf de kraan, zodat er geen spatwater in het stopcontact kan komen
  • Stopcontacten op 1,10 meter hoogte worden als het meest logisch ervaren, deze standaard wordt vrijwel nationaal gehanteerd
  • Overweeg goed het aantal stopcontacten per wandcontactdoos en of het wenselijk is dat hier schakelaars aanwezig zijn
  • Vaak wordt er gekozen voor een klepje voor het stopcontact. Deze houdt vocht en vuil tegen, wat in een keuken een uitkomst vormt

Stopcontacten voor het kookeiland

Kookeilanden, of losse keukenwerkbanken, kennen vaak een contactdoos geïntegreerd in het werkblad. Hier bestaan uiterst effectieve en slimme oplossingen voor. Zo kan de RVS contactdoos verzonken zijn in het kookeiland en d.m.v. even aanklikken tevoorschijn komen (fliptop push). Op deze wijze is het stopcontact er alleen wanneer je ‘m daadwerkelijk nodig hebt.

Kindveilige stopcontacten

Komen er jonge kinderen in de keuken? Sowieso is dat niet aan te raden, maar is de keuken moeilijk af te sluiten, zorg dan voor kindveilige stopcontacten. Je kunt kiezen voor een afdekplaatje te plaatsen in het stopcontact. Via het afdekplaatje kun je alleen nog maar via een draaiende beweging (met druk) toegang krijgen tot het stopcontact. Let wel, deze methode biedt geen 100% veiligheid, aangezien dit plaatje ook wel een los kan laten (wanneer niet goed aangedrukt, of bij intensief gebruik. Daarnaast zijn er ook wandcontactdoezen met stopcontact met verhoogde aanraakbeveiliging. Informeer hiernaar bij de leverancier.