Voordelen van elektrisch verwarmen

Nu de levering en het gebruik van gas steeds verder zal worden afgebouwd in de nabije toekomst, zijn tal van huishoudens op zoek naar vervangende methodes van verwarmen. Want waar doe je verstandig aan? Zul je die dure warmtepomp noodgedwongen moeten aanschaffen, of is elektrisch verwarmen ook een mogelijke optie. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden om gasverbruik tegen te gaan? We kijken ernaar in dit artikel en nemen de voordelen van elektrisch verwarmen met je door.

Van gas naar elektrisch, hoe?

Wat de mogelijkheden zijn om (grotendeels) van gas over te stappen naar elektriciteit hangt nauw samen met de aard van de betreffende woning en de wensen van de bewoners zelf. En er moet natuurlijk ruimte aanwezig zijn om veranderingen door te voeren.

Alternatieven voor het gebruik van gas zijn:

  • Het plaatsen van elektrische vloerverwarming in plaats van de CV in te schakelen
  • Gebruikmaken van (zonne-) boilers, zodat de CV ketel niet ingeschakeld hoeft te worden voor warm water
  • Het plaatsen van de airconditioning warmtepomp (airco-installatie), deze verwarmt nl. net zo intensief als hij kan koelen
  • Zonnepanelen plaatsen, voor het verkrijgen van goedkopere stroom
  • Elektrisch koken in plaats van op gas

Waar ligt je voorkeur?

Wie overstapt op elektrische voorzieningen moet allereerst goed in kaart brengen wat de exacte wensen zijn. Zo is de elektrische vloerverwarming minder geschikt voor oudere woningen met een houten ondervloer. En niet alle woningen bieden ruimte voor zonnepanelen. Daarnaast is het de vraag waar je in huis zoals verwarming wenst: moet dat in iedere ruimte zijn, of alleen in de hoofdvertrekken? Maar ook het gebruik van boilers vindt lang niet iedereen prettig.

Persoonlijke voorkeuren zijn dus uiterst belangrijk. Wie een volledige vervanging van gasverbruik zoekt vanuit één bron, kiest voor de warmtepomp. Wie juist geen warmtepomp wil, heeft mogelijkheden om te kiezen uit alternatieven, zoals hierboven vermeld: boilers (warm water) en voor de verwarming de split unit airco installatie en/ of elektrische vloerverwarming.

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Vloerverwarming behoort tot de meest effectieve en voordelige manier van het verwarmen van een ruimte (mits de vloer hiervoor geschikt is, dit zoek je eerst uit). Dankzij vloerverwarming wordt de warmte afgifte optimaal verdeeld over een ruimte en kent de ruimte overal dezelfde temperatuur; in tegenstelling tot het gebruik van de CV. Bij vloerverwarming hoeft meestal de CV niet meer te worden ingeschakeld en daarbij is vloerverwarming zuiniger. Het enige nadeel is het aanleggen van vloerverwarming, vooral wanneer het een waterbuizen-systeem betreft. Elektrische vloerverwarming daarentegen is veel eenvoudiger aan te leggen (deze bestaat als het ware uit een ‘mat’). Daarnaast ben je bij elektrische vloerverwarming niet langer afhankelijk van gas.

Kosten en opbrengst berekenen

Bereken vooraf goed de kWh van het verwarmingstype van jouw keuze en welke ruimtes je er zoal mee wilt verwarmen. Elektrische vloerverwarming kun je op iedere etage plaatsen, maar hoeft natuurlijk niet altijd ingeschakeld te zijn. Ook kun je ervoor kiezen om te werken met een timer en slechts 1 uur per dag de ruimte via de aansturing van een timer te verwarmen.