Welke verschillende soorten jaloezieën zijn er?

Mocht het je nog niet opgevallen zijn; jaloezieën zijn ongekend populair. Zij vormen een van de grootste raamdecoratie-trends van dit moment. Overweeg je zelf jaloezieën aan te schaffen, maar twijfel je over de verschillende soorten jaloezieën, lees dan vooral verder.

Sfeerverhogende werking van jaloezieën

Jaloezieën voegen een bijzondere sfeer toe aan je interieur; precies de reden waarom zij zo populair zijn. Dit komt mede door het design van de jaloezieën; meestal zijn de lamellen robuust en zijn zij voorzien van een mooie ladderband op de plek van de touwtjes. Maar ook en vooral de kleur van de jaloezieën kunnen veel betekenen voor je interieur.

Welke sfeer kies jij?

Jaloezieën kunnen net zo gemakkelijk voor een naturelle, landelijke sfeer zorgen, als voor een modern koele Scandinavische uitstraling in het geval van witte jaloezieën, of juist voor een warme Grand Café look en feel indien je kiest voor donkere jaloezieën. Daarnaast bepaal je zelf de lichtinval, inkijk en uitzicht vanuit je woning. Door de lamellen schuin naar boven te draaien elimineer je inkijk. Draai je de lamellen juist wat horizontaler, dan kun afhankelijk van je positie gemakkelijk naar buiten kijken. Zo kun je spelen met de verschillende posities en zelf bepalen waar op dat moment je voorkeur naar uitgaat.

Afhankelijk van de kleur van de jaloezieën zal het buitenlicht in verschillende kleurtonen zorgen voor lichtinval.

Verschillende soorten jaloezieën

Jaloezieën zijn niet alleen in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals wit, bruin en zwart, zoals te zien is bij populaire webwinkels als Topjaloezieen, maar ook in verschillende materialen. Wat zijn de kenmerken van deze materialen en waarom zou je het ene materiaal boven het andere verkiezen? Je leest het hieronder.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn in zowel hout als in bamboe uitvoering verkrijgbaar. Bamboe is daarbij net iets dunner dan gewoon hout. Hout kent een zeer natuurlijke uitstraling, waarbij de houtnerf meestal zichtbaar is. Nog een voordeel van houten jaloezieën is dat zij geluid absorberen, wat ideaal is voor woningen waar het geluid nogal weerkaatst. In tegenstelling tot andere materialen zijn houten jaloezieën niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Aluminium jaloezieën

Ga jij voor een strakke uitstraling, dan kies je voor aluminium jaloezieën. Ze zijn in zowel mat als glanzend verkrijgbaar; dit is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Glanzend is ook écht glanzend, wat een extra luxe sfeer biedt. Dankzij de lichte bolling van de aluminium jaloezieën sluiten zij beter af en zorgen zij ervoor dat de jaloezieën nóg minder licht doorlaten dan bij andere jaloezieën het geval is. Een ander groot voordeel is dat deze jaloezieën ook in vochtige ruimtes als de badkamer geplaatst kunnen worden. Het is helaas wel zo dat zwarte aluminium jaloezieën zichtbaar stof vasthouden.

PVC jaloezieën

Vind jij houten jaloezieën eigenlijk het mooiste, alleen valt de prijs je enigszins tegen? Kies in dat geval voor PVC jaloezieën; met de uitstraling van hout en de prijs van kunststof vormen zij de budget variant van hout. Daarnaast kan PVC ook nog eens in vochtige ruimtes gebruikt worden, nog een voordeel dus.