Wat is het belang van een goed matras?

Slapen op een goed matras is belangrijk. Het zorgt niet alleen voor een betere nachtrust, maar voorkomt ook rugproblemen op termijn. Slaap je op een oud matras wat dun is en doorligplekken kent, dan is dit op termijn slopend voor je rug. Tijd om te kiezen voor een goed matras.

Het belang van een goed matras

Jarenlang slapen op een matras wat jouw lijf onvoldoende efficiënt ondersteunt kan zeer nadelige gevolgen opleveren. Zo kun je daadwerkelijk rug- en gewrichtsklachten krijgen van een inefficiënt matras. Ook lage bedden vormen geen weldaad voor je lijf. Zowel tijdens het opstaan als het in bed gaan liggen moet je rug moeizame bewegingen maken. Dit gaat allemaal prima wanneer je onder de 40 jaar bent, maar eenmaal ouder dan dat kan het stevig in je rug schieten op den duur. Helaas is het zo dat je ook onder de 40 jaar je rug op deze wijze ongemerkt kunt saboteren.

Een goed matras bied je rug dus de juiste ondersteuning.

Hoe kies je een goed matras?

Matrassen die niet bij je lichaam passen ondersteunen het onvoldoende. Zo gaat het verhaal rond dat een hard, stevig matras goed zou zijn voor je rug. Dit is echter te ongenuanceerd. Een stevige ondergrond is goed, waar geen verzakkingen optreden, alleen ontvangt je lijf nog steeds onvoldoende ondersteuning. Daarom wordt er tegenwoordig vaak voor een ondersteunende topper gekozen. Deze wordt op het matras geplaatst en is ca. 5 cm. dik. De topper is zachter van aard en biedt op iedere plek van je lijf ondersteuning. Zo lig je echt in je matras en worden holtes van je lijf opgevuld met een goede ondersteuning. Welke matrassen bieden je

De onderstaande matrassen zijn het meest voorkomend en kennen elk hun specifieke kenmerken

Latex matras

Dit matras kent een kern van latex, wat een rubber materiaal is. Latex is rekbaar en biedt een stevige ondersteuning. Daarnaast kent latex een isolerende werking, waardoor het matras als warm wordt ervaren. Wie het vaak koud heeft in bed zou dit als prettig kunnen ervaren. Heb je het juist vaak te warm in bed, dan kies je niet dit matras.

Traagschuim matras

Traagschuim heeft als specifieke eigenschap dat de toplaag zich vormt, een mal maakt, naar de pose waarin je ligt. Verander je van positie, dan beweegt dit matras zich langzaam mee naar deze slaaphouding. Dit matras wordt als zacht ervaren en zorgt ervoor dat er nauwelijks drukpunten zijn.

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen zijn steviger dan traagschuim en vormen zich minder naar het lichaam dan traagschuim. Ze liggen steviger en zijn veerkrachtig. Daarnaast kent koudschuim een open celstructuur, waardoor dit matras ventilerend is én koel aanvoelt. Ideaal dus wanneer je het ’s nachts vaak te warm hebt.

Pocketveringmatras

Het pocketveringmatras bestaat uit een matras met omkapselde veren, die elk afzonderlijk behuisd zijn. Dit matras biedt een goede vering, ondersteuning en ventilatie. Een nadeel is dat dankzij de separate behuizingen er ruimten ontstaan in dit matras, waar stof zich kan ophopen.

Combinatie matrassen

Er zijn aanbieders die een combinatie van bovenstaande matrassen aanbieden. Zo zijn matrassen van Yousleep opgebouwd uit verschillende matrassen; men kan telkens naar eigen wens een matras met topper samenstellen, zo kies je het beste uit de vele verschillende matrassen.