Tips voor het inrichten van de tuin

Tuinindeling van verschillende materialen
Tuinindeling van verschillende materialen

Bij het inrichten van de tuin is het belangrijk zoveel mogelijk ideeën op te doen. Er bestaan vele mogelijkheden om ieder type tuin, van groot tot klein, een prachtige metamorfose te geven, ongeacht of je nu kiest voor een combinatie van groen en bestrating, of voor een gehele betegeling van de tuin, een populaire keuze tegenwoordig. In dit artikel kijken we naar de grote keuze mogelijkheid voor tuintoepassingen. Laat je inspireren door onze tips voor het inrichten van de tuin.

Diepte creëren in de tuin

Of je nu een grote of kleine tuin hebt en of je nu kiest voor een gehele betegeling van je achtertuin of niet: in iedere tuin is diepte te creëren, iets wat je tuin een levendige look en feel geeft. Hoe creëer je diepte? Je kunt letterlijk kiezen voor een niveauverschil, door een deel van de tuin lager aan te leggen. Het niveauverschil kun je opvangen met enkele betonnen traptreden (L-vormige betondelen), wat makkelijk is aan te leggen. Wie geen zin heeft in een niveauverschil, kan diepte creëren door verschillende tuinmaterialen met elkaar te combineren.

De tuin krijgt een levendige, moderne indruk, door o.a. de onderstaande verschillende tuinonderdelen met elkaar te combineren en te connecten:

  • Terras, al dan niet verhoogd, bestaande uit tegels of flonderplanken.
  • Terrasindeling met moderne tuinsets, tuinbanken, moderne zwarte tuinstoelen, of juist hardhouten tuinbanken.
  • Ruim opgehoogde borderranden met planten of struikjes. Voor de borders is cortenstaal of beton een van de meest gekozen producten. Iedere vorm is te aan te leggen, van smalle randen, tot scheidingen van tuindelen.
  • Paden of randen van grind, of andere bodembedekkers zijn op de kleinste plekjes toepasbaar.
  • Groen, in de vorm van kunstgras of echt gras, zorgt voor een luxe tuinbeleving. Kunstgras, in mooie kwaliteit verkrijgbaar, oogt tegenwoordig als echt gras.
  • Moderne vijvers, met strak betonnen, natuurstenen of composiet randen, met decoratief groen als siergras
  • Composiet flonderplanken zijn geweldig te gebruiken voor de aanleg van een terras, of als overkoepeld deel voor een stuk van de tuin. Je combineert dit geweldig met gras of bodembedekkers als grind.
  • Buitenkeukens zijn geweldig te combineren met tuinhuizen of blokhutten. Zorg voor een mooi luifel waaronder de buitenkeuken is te plaatsen. Plaats het tuinhuisje halverwege, of achterin de tuin. Op deze wijze heb je zelf het minste last van rookontwikkeling tijdens barbecueën.

Onze tips voor het inrichten van de tuin zijn toepasbaar op zowel grote als kleine tuinen. Combineer je materialen en niveauverschillen, dan creëer je een luxe, levendige tuin.

Kindvriendelijke tuin

Voor ouders van jonge kinderen heeft een kindvriendelijke achtertuin top prioriteit. Hier geen vijvers maar trampolines en zandbakken. Heb je kinderen, dan zijn niveauverschillen minder praktisch. Je kind wil immers lekker kunnen hollen, op een fietsje kunnen rijden en dergelijke. Alsnog kun je materialen combineren en kunstgras is eveneens geweldig voor je kind. Ook tuinafscheidingen en een mooi terras zijn gewoon haalbaar.