Muizen bestrijden | Ongediertebestrijding Rotterdam

Het vinden van een muis in uw huis kan emotioneel verontrustend zijn, en terecht. Ondanks hun kleine formaat kunnen huismuizen aanzienlijke zichtbare en verborgen schade aanrichten in huis. Ze kunnen ziekten zoals het hantavirus bij zich dragen, en ze dragen vaak vlooien en mijten die zich kunnen voeden met mensen en hun huisdieren. Ook kunnen ze veel gebieden besmetten met hun speeksel, urine en ontlasting.

Huismuis herkennen

De huismuis is klein, slank, lichtgewicht en harig. De staart van een volwassene is ongeveer net zo lang als de gecombineerde lengte van zijn hoofd en lichaam, voor een totale lengte van 7.5 – 10 cm. Hun vacht is glad en hun kleur is donker op hun rug en lichtbruin of wit op hun buik, maar hun staarten zijn halfnaakt en uniform donker. Ze hebben kleine ogen en grote oren.

Huismuizen lijken qua uiterlijk op hertenmuizen, die tweekleurig zijn. Hertenmuizen zijn bleek grijsachtig geelbruin tot diep roodachtig bruin op hun rug en wit op hun buik met een duidelijke lijn waar de twee kleuren elkaar ontmoeten, en hun staarten zijn scherp tweekleurig.

Muizenplaag herkennen

Muizen kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun uiterlijk, maar hun aanwezigheid kan aan veel meer dan dat duidelijk zijn. Hieronder zijn enkele tekenen van een plaag met huismuizen:

 • Knaagsporen: Huismuizen laten beitelachtige markeringen achter op oppervlakken rond gaten die ze gebruiken om toegang te krijgen of voedsel te vinden
 • Uitwerpselen: Uitwerpselen van huismuizen zijn tot 7mm lang en staafvormig en hebben puntige uiteinden
 • Sporen/voetafdrukken: Huismuizen hebben vier tenen aan hun voorpoten en vijf tenen aan hun achterpoten
 • Wrijfsporen: Huismuizen laten vuile, vettige strepen achter op verticale oppervlakken langs muren als ze door het huis bewegen
 • Route: huismuizen gebruiken vaak dezelfde paden, meestal langs muren en gestapelde materialen
 • Beschadigde goederen: Muizen geven de voorkeur aan zaden en granen en kunnen voedselcontainers beschadigen om ze te krijgen

Waar nestelen huismuizen?

Muizen nestelen graag op zachte, warme plekken. Ze zullen nesten bouwen en jongen grootbrengen in muur- of zolderisolatie, opbergdozen of laden met papier of kleding, in ongebruikte gestoffeerde meubels of beddengoed en op andere soortgelijke plaatsen. Ze zullen zachte materialen zoals papiersnippers, stof en katoen verzamelen om hun nestgebied te bekleden, dat zich in dat ongestoorde gebied of die leegte zal bevinden.

Waarom zijn muizen gevaarlijk?

Muizen kunnen veel meer zijn dan alleen maar hinderlijk. Ze kunnen een aantal ziekten verspreiden via hun uitwerpselen, urine en speeksel, dat in de lucht kan komen. De meest bedreigende ziekte die ze bij zich dragen is salmonella, die voedselbronnen kan besmetten en voedselvergiftiging kan veroorzaken. Andere ziekten die ze dragen zijn infectieuze geelzucht/leptospirose/de ziekte van Weil, die wordt overgedragen via hun urine, builenpest en tyfus. Bovendien kunnen muizen allergenen in de lucht verspreiden die bijdragen aan ademhalingsproblemen zoals astma. Ten slotte knagen en kauwen muizen op verschillende voorwerpen omdat hun snijtanden voortdurend groeien en versleten moeten worden gehouden. Helaas knagen ze vaak aan elektrische draden, wat kortsluiting en soms zelfs brand kan veroorzaken.

Gewoonten van een muis

Huismuizen zijn opportunistische eters en knabbelaars. Ze voeden zich voornamelijk op twee tijdstippen gedurende de dag, in de schemering en net voor zonsopgang, met veel mini- voedertijden ertussen. Huismuizen laten overal uitwerpselen en druppeltjes urine achter waar ze tijd doorbrengen of reizen. Ze geven de voorkeur aan donkere en afgelegen nestplaatsen die overvloedig nestmateriaal bevatten, en ze kunnen zich door zeer kleine openingen wringen om te komen waar ze.

Knaagdierbestrijding en -preventie

Er zijn veel dingen die u dagelijks in uw huis kunt doen om een ​​besmetting met huismuizen te voorkomen of onder controle te houden:

 • Houd het gras gemaaid tot een hoogte van minder dan 7 cm. Hoog gras biedt een plek voor hen om zich te verstoppen en te bewegen, en zaden zijn muizenvoer.
 • Houd alles netjes. Muizen houden ervan om rommelige gebieden om te zetten in nestgebieden.
 • Creëer een vegetatievrije opening van 30cm tussen de muur van de structuur en eventuele planten. Dit zal helpen om muizen te ontmoedigen om in de muren van uw huis te proberen te graven.
 • Wees voorzichtig met hoe je vogelzaad opslaat en uitdoet – muizen zijn er net zo dol op als vogels.
 • Sluit alle toegangspunten af ​​die huismuizen mogelijk gebruiken, inclusief scheuren rond deuren en ramen, gaten in muren van 7 mm  breed of groter en ingangen van nutsleidingen. Gebruik beton, kit op siliconenbasis, doek of metaalgaas/staalwol, afhankelijk van wat het beste werkt voor elk scenario.

Muizenvallen

Als u huismuizen wilt vangen, zijn klapvallen de meest efficiënte soorten die u kunt gebruiken. Gebruik klein knaagdieraas zoals pindakaas of stukjes fruit, span de trekker aan en plaats hem tegen een muur waar hij waarschijnlijk zal rennen. Andere nuttige vallen zijn op zichzelf staande levende vallen, lijmborden en rodenticiden, hoewel voortgezet gebruik van rodenticiden af ​​te raden is omdat het gevaarlijk kan zijn voor kinderen en huisdieren. Ook kan een dode muis in een ontoegankelijke vloer of muur terechtkomen, wat vliegen en ander ongedierte kan aantrekken en stinkende geuren kan veroorzaken.

Professionele ongediertebestrijding

Je kunt zeker zelf een muisprobleem proberen op te lossen, maar veel doe-het-zelf oplossingen werken maar voor korte tijd of lossen het hele probleem niet effectief op. Lukt het niet of heb je hulp nodig met het muizen bestrijden in Rotterdam? Schakel dan een erkende Ongediertebestrijder Rotterdam in, die een grondige inspectie uitvoert en je helpt een plan op te stellen om de muizen in en om je huis te bestrijden.