4 Meest voorkomende type verlichting

Videlampen staan voor moderne interieur verlichting. Foto: Lampentoppers
Videlampen staan voor moderne interieur verlichting. Foto: Lampentoppers

We staan er wellicht niet vaak bij stil, maar vrijwel iedere woning kent 4 meest voorkomende type verlichting. Verlichting waarbij specifieke vereisten horen. In dit artikel kijken we naar de karakteristieken van deze 4 soorten verlichting. Waar dienen ze voor en waarom kan jouw woning niet zonder?

Elementaire verlichting

Elementaire verlichting wil zeggen de verlichting die op standaard plekken aanwezig is, daar waar je direct licht nodig hebt. Je schakelt het licht in met een lichtschakelaar in de muur. Op velerlei plekken in huis kom je elementaire verlichting tegen. Iedere kamer kent wel hoofdverlichting, die we inschakelen zodra we de ruimte betreden. Het kan gaan om de lamp in de hal, op het toilet, in de schuur, de woonkamer, kortom, basisverlichting die overal aanwezig is en vaak uit een plafonnière bestaat.

Decoratieve verlichting

Decoratieve verlichting is zowel functioneel als decoratief. Of het licht nu is ingeschakeld of uitgeschakeld, de lamp zelf is decoratief én functioneel van aard. Denk hierbij aan sierlijke videlampen boven de eettafel bijvoorbeeld. Deze gegroepeerde lamp, bestaande uit diverse sierlijke bollen, is een directe eyecatcher en prachtige lichtbron boven de eettafel. Zo zijn er tal van lampen die decoratief zijn en functioneel. Je plaatst ze meestal op die plekken die gezien mogen worden, zoals boven de eettafel, salontafel en in het trappengat bijvoorbeeld. Vooral lage hanglampen plaats je op plekken waar meestal niet onder door gelopen wordt, zodat niemand zijn hoofd kan stoten.

Functionele verlichting

In iedere woning is wel een bureau aanwezig, of een zitplek waar extra functionele verlichting is gewenst. Bureaulampen zijn uiterst functioneel, evenals stalampen die bijvoorbeeld naast een stoel geplaatst kunnen worden, zodat je net even wat makkelijker een boek kunt lezen of kunt breien bijvoorbeeld. Ook kun je lampen met sensoren onder functionele verlichting plaatsen. Zo schakelen in zodra iemand passeert. Dit kan ook makkelijk zijn in ingebouwde kasten; zodra je ze opent schakelt het licht enkele minuten aan – en je vergeet nooit meer het licht uit te doen op plekken in huis waar je misschien niet dagelijks komt.

Accentueringen

Op sommige plekken in huis wil je accentueringen aanbrengen. Dit kan spotverlichting zijn wat schilderijen, kunst, foto’s of andere objecten extra belicht. Accentueringen aanbrengen werkt eveneens sfeer verhogend. Daarnaast kun je met ledverlichting ook prachtige accenten aanbrengen. Denk aan ledstrips onder de traptreden, achter houten schotjes of ergens anders achter verscholen; op deze wijze ontstaat er een prachtige lichtstrook op bijzondere plekken. Ook ledverlichting is dimbaar.

Wanneer je jouw woning opnieuw inricht, of een andere woning betrekt, denk dan vooraf goed na over het lichtplan. Waar is basisverlichting gewenst, en wanneer kies je voor accentuering en/ of decoratieve verlichting. Juist in een nieuwe woning kun je vooraf een mooi plan opstellen hiervoor!