Aftrekposten voor zzp’ers

Als zzp’er moet je, net zoals iedere ondernemer in Nederland, belasting betalen. Veel (startende) ondernemers hebben vaak geen idee van welke aftrekposten ze gebruik mogen maken. Hierdoor betaal je al snel te veel belasting. In deze blog lees je wat de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers zijn.

1. Zelfstandigenaftrek

Wanneer je als ondernemer voldoet aan het urencriterium, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Je voldoet aan het urencriterium wanneer je per jaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming werkt. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week, zonder vakantie. Wist je dat de werk uren die je maakt voordat je staat inschreven bij de Kamer van Koophandel ook meetellen? Houdt deze uren dus ook nauwkeurig bij.

Wanneer je recht hebt op de zelfstandigenaftrek mag je maximaal €6.130,- aftrekken van je inkomsten.

2. Startersaftrek

Als starter mag je drie keer in de eerste vijf jaar van je eigenonderneming gebruik maken van de startersaftrek. Dit heeft als doel het ondernemen aantrekkelijk en rendabel te maken: zodat je in ieder geval de eerste vijf jaar niet zomaar failliet gaat.

Je mag wanneer je recht hebt op de startersaftrek ieder jaar €2.123,- van de winst afhalen. Wel moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

– Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek.
– Je hebt de zelfstandigenaftrek de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikt.
– Je was de afgelopen vijf jaar niet ieder jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.

3. Investeringsaftrek

Doe je als ondernemer een investering in bedrijfsmiddelen, en kost dat jaarlijks tussen de €2.301 en €332.994,-? Dan heb je recht op de investeringsaftrek: hiermee mag je een bepaald percentage van je inkomsten afhalen.

De hoogte van het percentage hangt af van de investering. Bij investeringen tussen de €2.401 en €59.939,- kun je 28% van het bedrag terugvragen en bij investeringen tussen de €59.940 en €110.998 gaat het om een bedrag van €16.784,-.

Is je investering tussen de €110.999,- en €332.994,-? Dan heb je recht op €16.784,- min 7,56% wat je boven de €110.998,- zit. Vanaf een bedrag van €332.994,- heb je geen recht op investeringsaftrek, dit geldt ook voor investeringen lager dan €2.400,-.

4. MKB Winstvrijstelling

Maak je winst? Dan is de mkb winstvrijstelling een extra aftrekpost waar je gebruik van kunt maken. Volgens deze regeling mag je 14% van je winst afhalen: over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen. Voorwaarde is wel dat de winst eerst verminderd moet zijn met de ondernemersaftrek. Onder de ondernemersaftrek vallen de zelfstandigen-, starters-, meewerk, – en stakingsaftrek.

Ben jij zelfstandig ondernemer en vind je het lastig om te bepalen van welke aftrekposten jij gebruik mag maken? Vraag dan advies aan een boekhouder. Via Boekhoudergids in Rotterdam vind je een handig overzicht van alle boekhouders uit Rotterdam en nog vele andere plaatsen.