Checklist voor het creëren van een fijne thuiswerkplek

Als je denkt aan thuiswerken, dan denk je wellicht dat je voldoende hebt aan een laptop en een tafel of bureau om aan te zitten. Dat is niet helemaal waar. Er komt bij serieus thuiswerken (dus als je zo goed als al je contracturen thuiswerkt) wel wat meer kijken. Zo is een comfortabel thuiswerkplek een must. Hieronder geven we tips voor het creëren van een werkplek in huis.

Laptop en bureau? Check nu de rest nog!

Heb je ook een baan waarbij je geacht wordt thuis te werken omdat dat nu eenmaal het dringende advies is? Dan is het verstandig om toch een werkplek in te richten gezien het eind van thuiswerken nog niet in zicht is. De kans zit er zelfs dik in dat werkgevers steeds vaker hun werknemers thuis willen laten werken. Ook omdat er behoefte aan is vanuit de werknemers. Het vraagt wel wat aanpassingen om zo prettig en verantwoord mogelijk thuis te kunnen werken.

Bewaak je werkritme

Probeer je te houden aan je gewone werktijden. Daar hoort ook een half uur lunchpauze en een prettige ruimte bij waar je goed geconcentreerd kunt werken zonder gestoord te worden. Onderstaand een overzicht van noodzakelijke benodigdheden om thuis te kunnen werken. Je start met een bureau en laptop, eventueel met webcam voor je deelname aan vergaderingen. Een koptelefoon is daarbij ook wel handig. Voor je laptop heb je nodig een toetsenbord en een muis. Eventueel een geschikte polssteun. Een laptop is sowieso praktisch, gezien je deze overal mee naartoe kunt nemen. Moet je vanuit huis vaak deelnemen aan video vergaderingen? Zorg er dan voor dat je een goede webcam hebt, zodat je jezelf duidelijk en professioneel kunt laten zien. Naast een goede webcam is een degelijke headset met microfoon ook onmisbaar om deel te nemen aan video vergaderingen. Ben je verder iemand die erg veel rommeltjes op het bureau heeft liggen? Dan is de aanschaf van een archiefkast wellicht ook een goede mogelijkheid!

Ergonomische bureaustoel

Als je aan de keukentafel zit op een gewone stoel, dan krijg je op den duur klachten aan nek en schouders. Kies een bureau waar je aan kunt zitten in plaats van aan de keukentafel en ga op zoek naar een bureaustoel met armsteunen die je kunt afstellen op jouw lichaamslengte en houding.

Meer tips voor een geschikte thuiswerkplek

Er zijn nog talloze tips, maar bovenstaande informatie geeft je een beter beeld van de basisbenodigdheden die je nodig hebt om thuis te kunnen werken. Vergeet ook geen goed (beveiligde!) Internet omgeving om in te kunnen werken thuis. Met deze tips kom je al een heel eind en zul je wellicht ook meer rendement halen uit het thuiswerken. Je kunt ook je werkgever vragen of er een vergoeding mogelijk is om een en ander aan spullen aan te schaffen om prettig thuis te kunnen werken. Je werkgever zal hier vast open voor staan. Het is namelijk zelfs een verplichting je werknemers een verantwoorde werkplek te bieden. Ga aan de slag met deze tips en tricks en je kunt voorlopig weer vooruit… Succes verzekerd op jouw thuiswerkplek!