Waarom zou je een tweede hypotheek aanvragen?

Wie al enige jaren in het bezit is van een eigen woning kan meestal rekenen op een interessante overwaarde op de woning. Aan de hand van de verkoopprijs van gelijkwaardige woningen in de omgeving, ontstaat er vanzelf een beeld van wat de eigen woning op dit moment zou moeten opleveren en welk bedrag er aan overwaarde is. Het is fijn om een flinke overwaarde op je woning te hebben, alleen kun je er pas bij komen wanneer je de woning verkoopt, en dat kan zonde zijn. Een tweede hypotheek nemen op je koopwoning helpt je om overwaarde te incasseren. In dit artikel kijken we naar redenen om overwaarde om te zetten in een tweede hypotheek.

Waarom een tweede hypotheek interessant is

Wie wil verbouwen, of anderszins  wil investeren in de eigen woning, denk aan de plaatsing van zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie, staat voor stevige uitgaven. Dit geld heb je misschien helemaal niet op de bank staan. De wens tot verbouwen of investeren is er, alleen het geld niet. Kent de woning overwaarde, dan is er wel geld, alleen kun je er niets mee en zul je moeten afwachten tot het moment dat je de woning verkoopt. Pas dan heb je de beschikking over de overwaarde.

Een tweede hypotheek zorgt ervoor dat je eerder de beschikking hebt over de overwaarde van je woning, of een deel daarvan. Door een tweede hypotheek te nemen, die berust op de overwaarde, kun je direct de beschikking hebben over een deel van de overwaarde. Dit geld zorgt ervoor dat jij je plannen kunt verwezenlijken.

Moet de overwaarde, via een tweede hypotheek, in de woning gestoken worden?

Nee, het geldbedrag wat vrijkomt via een tweede hypotheek is vrij te besteden aan elk doel wat je voor ogen hebt. Wil jij de studie van je kind bekostigen, een wereldreis gaan maken, of je eigen bedrijf gaan beginnen? Je kunt het allemaal bekostigen met het geld uit de tweede hypotheek. Dit geldbedrag is echt vrij besteedbaar.

Hoe kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Om in aanmerking te komen voor een tweede hypotheek zal de woning getaxeerd moeten worden, zodat officieel de marktwaarde van de woning bekend is. Vervolgens wordt de som gemaakt met de bestaande hypotheek; hoe groot is deze hypotheek en wat zijn de maandlasten? Maar ook wordt er gekeken -aan de hand van je inkomsten- hoeveel ruimte er overblijft om een tweede hypotheek maandelijks af te lossen. De kosten voor een tweede hypotheek moeten immers verantwoord zijn.

Om de tweede hypotheek te krijgen zul je ook extra kosten moeten maken, zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten.

Volledige overwaarde woning in de tweede hypotheek onderbrengen?

Doe je er verstandig aan om de volledige overwaarde op te nemen via een tweede hypotheek? Als het even kan neem je liever niet de volledige overwaarde van je woning op. Je weet immers nooit of de overwaarde na 5 of 10 jaar, wanneer je de woning verkoopt, nog steeds dit bedrag omvat. Misschien zijn tegen die tijd de huizenprijzen gedaald en krimpt daarmee ook jouw overwaarde. In dat geval zou je een restschuld overhouden. Je houdt het veilig door een deel van de overwaarde onder te brengen in een tweede hypotheek.