Kies je liever voor de MVK of HVK opleiding?

Ben je middelbaar scholier en is het bijna tijd om een studierichting na het behalen van je diploma te kiezen? Dan kan het lastig zijn om een opleiding te vinden die bij je past. Ben je geïnteresseerd in veiligheid en lijkt het je leuk om plannen te creëren, waarbij bedrijven de veiligheid van hun personeel op de werkvloer kunnen waarborgen? Dan zijn de studies MVK of HVK iets voor jou! Verdiep je meer in de mogelijkheden om erachter te komen of jij je voor deze opleiding wil aanmelden. In deze blog lees je wanneer een MVK opleiding bij je past en wat je van de HVK opleiding kunt verwachten.

Wanneer past de MVK opleiding bij je?

De MVK opleiding staat voor de Middelbare Veiligheidskunde opleiding. Het niveau dat je hiervoor dient te hebben is Mbo-niveau 4. Als je voor deze opleiding kiest, kun je bijvoorbeeld bij de arbodienst, een adviesbureau of als interne adviseur bij een bedrijf gaan werken. De studie staat in het teken van veiligheid op de werkvloer. Je leert daarom alles wat je over belangrijke wet- en regelgeving rondom veiligheid moet weten. Als je bent afgestudeerd, kunnen bedrijven je als hun eigen veiligheidskundige inschakelen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om als zzp’er aan de slag te gaan. Dan kun je bij meerdere bedrijven tegelijk deze functie uitoefenen.
De MVK opleiding past bij je als je het interessant vindt om veiligheidsplannen op te stellen en na te leven. Verder is het belangrijk dat je in staat bent om de plannen aan een baas of manager te presenteren.

Wat kun je van de HVK opleiding verwachten?

Een HVK opleiding staat voor Hogere Veiligheidskunde. Wanneer je deze opleiding volgt leer je onder andere hoe je arbeidsveiligheid op de werkvloer kunt verbeteren en naleven. Je houdt je bezig met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van het personeel. Je kunt een veilige werkomgeving creëren en leert op welke manier er veiligheidsplannen opgesteld kunnen worden. Je leert hoe je managementvaardigheden eigen kunt maken en hoe je bijvoorbeeld een aantal MVK’ers kunt aansturen. Als je voor deze opleiding kiest, moet je goed kunnen samenwerken en leiding kunnen geven. Je krijgt zowel uitvoerende taken als beleidstaken opgelegd.

Als je in het werkveld start krijg je te maken met het managementteam en de OR. Je leert om risico’s in kaart te brengen en veiligheidsplannen te bedenken.