Hoe een PIM-systeem uw bedrijf kan stimuleren

Wie vandaag meer productinformatie kan aanbieden dan zijn concurrenten en al deze productgegevens in één enkel softwarepakket kan centraliseren, wordt marktleider.

De voordelen van een PIM (Product Information Management) zijn niet alleen kwalitatief, omdat de productinformatie en de toegang ertoe worden verbeterd, maar ook kwantitatief, omdat er een aanzienlijke hoeveelheid geld en tijd mee wordt bespaard, middelen die kunnen worden geïnvesteerd in winstgevender afdelingen voor de onderneming.

Wat voor soort informatie kunnen we beheren in een PIM-systeem?

Een PIM is software waarmee alle informatie kan worden beheerd die nodig is om een product op de markt te brengen. Het is ontworpen om een grote hoeveelheid productinformatie op te slaan.

Het is normaal om te zien hoe we in ERP-systemen of beheersystemen basisinformatie hebben om producten te produceren en te verkopen (code, naam, beschrijving, verkoopprijs…). Maar tegenwoordig wordt veel meer informatie over producten beheerd dan in het ERP is opgeslagen en daarom moet die informatie worden geconsolideerd en efficiënt worden beheerd.

Daartoe is het van essentieel belang dat alle productinformatie die voor alle leden van de onderneming toegankelijk is, op één gemeenschappelijk punt wordt gecentraliseerd. Dit gemeenschappelijk punt is de PIM.

Voordelen van het gebruik van een PIM-systeem voor informatiebeheer

Ongeveer 80% van de productinformatie die een bedrijf beheert, is opgeslagen in ongestructureerde vorm, en bedrijven besteden 40% van hun tijd aan het zoeken naar de informatie en vervolgens aan het controleren of het de juiste versie is om het vereiste levering formaat te krijgen.

Het meest onmiddellijke voordeel is dan ook dat alle informatie in verschillende formaten kan worden gecentraliseerd, wat een voordeel is op het gebied van informatiebeheer.

De invoering van het PIM-systeem stelt ons ook in staat de vereiste opslag aanzienlijk te verminderen door dubbele inhoud te verminderen en deze ook in het juiste formaat te hebben. Dit maakt het gemakkelijker om dezelfde informatie te verzenden via alle kanalen waarover wij beschikken.

Boost in online verkoop

Naast de verkoop in een fysieke winkel moet ook rekening worden gehouden met de online verkoop, die de digitalisering en optimalisering van productgegevens noodzakelijk maakte.

De implementatie van een PIM-systeem kan de detailhandel tal van voordelen opleveren, zoals de mogelijkheid om de fysieke en virtuele catalogi naadloos op elkaar af te stemmen, zodat er geen verschillen zijn tussen de online winkel en de andere kanalen in het bestand.

Dit alles vergemakkelijkt de vertaling in verschillende talen, alsook de controle in real time van de beschikbaarheid van elk artikel of de snellere aanmaak van nieuwe producten.

Zoals wij reeds eerder hebben opgemerkt, biedt een PIM ons kwantitatieve verbeteringen; een daarvan is de vermindering van de tijd die wordt besteed aan het creëren en bijhouden van gegevens, alsmede de mogelijkheid om het gedrag van bepaalde KPI’s te meten.

Verbetering van marketingacties

Naast het verzamelen van alle gegevens over uw producten, kunt u ook uw marketingtechnieken optimaliseren door de informatie over verkoopvolumes en andere records die de software biedt, zoals modules.

Zo kunt u de kanalen raadplegen die de meeste conversies genereren, de houdbaarheid van een product en of de zoekwoorden die aan elke koopwaar zijn toegewezen, werken. Met deze gegevens tot hun beschikking kan het digitale marketingteam de strategieën optimaliseren die op de verschillende verkoopkanalen worden gelanceerd.

Eenvoudig gezegd, een PIM maakt uw leven gemakkelijker bij het beheer van uw online winkel. Dus, begin met het implementeren van dit hulpmiddel en boost uw bedrijf!

Dit reclame-artikel is geplaatst door (E van Santen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.