Wat zijn de voordelen van aluminium producten?

We zijn ons vaak maar deels bewust van de grote aanwezigheid van aluminium in onze samenleving. Toch blijven mensen verbaasd wanneer ze uitvinden hoeveel aluminium we daadwerkelijk dagelijks gebruiken. Denk maar aan het bakje waarin jij de maaltijd van gisteren opnieuw opwarmt of de aluminium jaloezieën voor jouw raam. Het is écht overal, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van aluminium? Waarom maken we er zoveel gebruik van? Dat lees je hier!

Eigenschappen materiaal

Aluminium staat bekend om haar eigenschappen, namelijk dat het materiaal licht, sterk en duurzaam is. Aluminium is een metaalsoort en metaalsoorten zijn vaak zwaar. Aluminium verschilt daarin erg van andere metaalsoorten, omdat het juist een relatief licht materiaal is. Daarnaast is het een erg sterk materiaal, wat eigenlijk bijzonder is door haar lichte gewicht.

Buiten de eigenschappen licht en sterk, is aluminium ook een duurzaam materiaal. Zo is het makkelijk te recyclen. Denk maar aan de cola blikjes die je regelmatig drinkt. Deze kunnen gemakkelijk en snel gesmolten worden en vervolgens als nieuw blikje of als ander product weer op de markt geplaatst worden. Een andere reden waarom aluminium een duurzaam materiaal is, is omdat aluminium producten vaak lang gebruikt kunnen worden. Dit komt door de natuurlijke beschermlaag die wordt gevormd en een minimale kans op roest. Op deze manier is het minder vaak nodig om nieuwe producten te produceren en dat is beter voor het milieu.

Bewerkbaarheid aluminium

Een ander voordeel van aluminium is dat het makkelijk bewerkt kan worden. Als je zelf metaal wil laten bewerken, is het slim om een gespecialiseerd bedrijf in te zetten, zoals de Cromvoirtse. Zij extruderen aluminium. Hierbij wordt het metaal door een mal geduwd, zodat het materiaal in de juiste vorm gemaakt kan worden. Een voordeel dat hierbij komt kijken, is dat de productiekosten relatief laag zijn. Dit zorgt op haar beurt weer voor een lagere verkoopprijs. Kortom, aluminium is topmateriaal!