5 Tips voor het kopen van een fauteuil. Waar let je op?

Is jouw fauteuil aan vervanging toe, of ben je juist op zoek naar een fauteuil om je interieur een boost te geven? Wat de reden ook is, de aankoop van een fauteuil vergt enige nadere aandacht. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een fauteuil? Dit lees je binnen onze 5 tips voor het kopen van een fauteuil.

Tip 1. De juiste afmeting

Fauteuils zijn in een variatie van afmetingen verkrijgbaar. Sommige fauteuils kennen ondanks hun ruime afmetingen een relatief smal zitgedeelte, terwijl dit bij andere fauteuils juist andersom het geval is. Bepaal allereerst hoeveel ruimte je binnen je interieur hebt voor een fauteuil. Een fauteuil komt het beste tot zijn recht wanneer hij volledig vrij kan staan, zonder beperkingen. Let hierop bij de aankoop: hoeveel ruimte heb je beschikbaar?

Tip 2. Welke functie krijgt het fauteuil?

Koop je een fauteuil om een specifieke reden, of moet hij gewoon je interieur aanvullen en zitplaats bieden aan bezoek? Op het moment dat je een fauteuil met een specifiek doel voor ogen wilt gebruiken let je op waaraan hij moet voldoen. Wil je kunnen lezen, puzzelen of muziek kunnen luisteren in je fauteuil? In dat geval is het handig wanneer een fauteuil armleuningen heeft. Leun je graag tegen de armleuningen, tijdens film kijken bijvoorbeeld, let er dan op dat de armleuningen niet te hard aanvoelen; op den duur gaat dit irriteren.

Wil je af en toe een slaapje kunnen doen, iets waar ouderen ook nogal eens de voorkeur aan geven, dan is het handig wanneer het fauteuil een verstelbare rugzitting heeft. Ouderen die ook nog eens gemakkelijk willen kunnen opstaan doen er verstandig aan om geen gewoon fauteuil te kopen, maar een zogenaamde ‘sta-op-stoel’.

Tip 3. Welke bekleding kies ik?

Wanneer je een stoffen, of juist lederen bank hebt, betekent dit niet automatisch dat je moet kiezen voor dezelfde bekleding als je bank al heeft. Juist niet! Combineer gerust, dit maakt je interieur juist levendig. Daarnaast vormt de combinatie van stoffen en lederen bekleding op dit moment een ware trend. Combineren is spannend en mag! Dit geldt overigens ook voor de kleuren.

Heb jij jonge kinderen in huis? Kies dan liever niet voor stoffen bekleding. Een leren stoel is namelijk veel gemakkelijker te reinigen.

Tip 4. Wat is een ideale zithoogte?

Het spreekt voor zich dat de ideale zithoogte nogal persoonlijk is en afhangt van de lengte van je benen. Het is zeer aangenaam zitten wanneer je bovenbenen blijvend ondersteund worden door de zitting, terwijl de voeten op de grond geplaatst kunnen worden. Komen jouw voeten iets van de vloer wanneer je recht tegen de rugleuning zit? Dan is de zitting te diep. Kies een zitting die niet te diep, maar die ook niet te kort is. De zitting moet de vorm van je benen ondersteunen tot iets voor de knieholte, waarbij het zitvlak enkele centimeters lager gelegen is dan de knieholtes. Daarnaast kies je liever voor een fauteuil wat niet te laag is. Lage stoelen zijn voor bijna niemand prettig en kunnen rugklachten geven op den duur.

Tip 5. Welk design past?

Let goed op het design van de stoel. Heb jij een modern interieur met dito banken, dan zorgt een klassiek fauteuil voor stijlbreuk, en vice versa. Hoewel je kunt combineren met de bekleding, en ook met dessins, kun je beter niet combineren met stijlen. Geen barokstoel binnen een industrieel interieur dus!