Op bezoek bij Aardoom Hoveniers

Onze redactie bezoekt zo nu en dan bedrijven in Nederland die vooruitstrevend zijn in hun vakgebied. Zo gingen we afgelopen week bij het bedrijf Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk op bezoek. Dit hoveniersbedrijf loopt voorop als het om duurzaamheid en circulariteit gaat. Zo is Aardoom onder andere gespecialiseerd in circulaire tuinen, speelnatuur en groene schoolpleinen.

Circulaire tuinen

Een circulaire tuin is een tuin waarin materialen zijn hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan:

Tegels waarvan een plantenbak is gemaakt
Boomstammen die een nieuwe bestemming als insectenhotel hebben gekregen
Keien die in een rotstuin worden verwerkt
Beschadigde tuintegels die zijn omgedraaid, schoongespoten en weer als nieuw ogen

Aardoom Hoveniers heeft een netwerk van partners. De partners verzamelen oude tuinmaterialen en passen die toe bij nieuwe projecten. Tuinmateriaal dat niet tweedehands verkrijgbaar is wordt nieuw ingekocht. Maar alleen als het niet anders kan. Circulaire tuinen zijn wat dat betreft een goed initiatief om vanuit de hoveniersbranche een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Speelnatuur

Een ander specialisme van Aardoom Hoveniers is groene speelnatuur. Speelnatuur betekent dat je een omgeving omtovert in een uitdagende groene omgeving waarin kinderen gestimuleerd worden tot ander gedrag. Denk bijvoorbeeld aan oude boomstammen waarvan een loopbrug wordt gemaakt.

Speelnatuur heeft onder andere als doel om de betonjungle waar kinderen tegenwoordig in opgroeien om te vormen tot een fijne groene leefomgeving. Dat biedt vele voordelen. Groen zorgt immers onder andere voor:

Zuurstof
Prikkeling tot lichaamsbeweging
Creativiteit
Stressreductie

Groene schoolpleinen

Betegelde grijze schoolpleinen… zeg een eerlijk: alleen van het beeld word je al somber, toch? Het nodigt niet uit tot spelen. Aardoom Hoveniers zet zich daarom in om grijze schoolpleinen om te toveren tot groene schoolpleinen.

Mat behulp van groen en andere materialen weet Aardoom als geen ander van een saai schoolplein een plek te maken die uitnodigt tot ontdekken, klimmen en klauteren. Kortom, spelen. En dat is als je het ons vraagt ook de functie van een schoolplein. Als kinderen goed bewegen worden ze fitter en presteren ze beter op school. Daar wordt iedereen beter van.

Benieuwd naar de dienstverlening van Aardoom Hoveniers?

Neem dan contact op met Aardoom Hoveniers. Voor meer informatie over de specialisaties en andere diensten (zoals bijvoorbeeld het maken van een 3D tuinontwerp) kun je ook op hun website terecht: aardoomhoveniers.nl. Wil je meer weten over de projecten die Aardoom heeft uitgevoerd?

Dan is een bezoekje aan de projectenpagina de moeite meer dan waard. Je vindt hier tientallen foto’s van verschillende soorten tuinen en projecten voor de openbare ruimte. Aardoom Hoveniers heeft ons in ieder geval geïnspireerd om onze omgeving te vergroenen! Doe jij ook mee?

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.