Van zorgverzekeraar veranderen? Houd hier rekening mee!

Langzaam maar zeker komt het einde van het jaar weer in zicht. Naast cadeautjes, veel gezelligheid en lekker eten betekent dit nog één ding: zorgverzekeraars komen met de voorlopige polissen. Oftewel, de hordes advertenties en Tv-reclames met naar welke zorgverzekeraar je moet overstappen en hoe makkelijk dat is. Maar hoe kies je de beste zorgverzekering? Lees verder en ontdek!

Het Nederlandse zorgstelsel

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering te hebben voor ziektekosten. Hiermee ben je verzekerd voor reguliere zorg van bijvoorbeeld je huisarts of het ziekenhuis. De overheid heeft een wet opgesteld waarin staat wat er precies dient te worden gedekt in een basisverzekering, de zorgverzekeringswet. Dit wil niet zeggen dat alle basisverzekeringen hetzelfde dekken, hier zit namelijk wel verschil in. De wettelijk bepaalde factoren dienen echter altijd gedekt te worden.

Welke zorgbehoefte heb je?

Voor welke vorm van zorg moet jij echt verzekerd zijn, naast de basiszorg uiteraard. Heb je bijvoorbeeld een slecht gebit? Dan is het handig om de dekking voor de tandarts aan te zetten. Heb je veel spier- of rugklachten? Dan is dekking voor de fysiotherapeut wellicht een goed idee. Op deze manier moet je voor jezelf goed in kaart brengen welke zorgbehoefte je hebt en waar je voor verzekerd wilt zijn.

Kies de meest aantrekkelijke polis

Wanneer je je zorgbehoefte duidelijk in kaart hebt gebracht is het een kwestie van vergelijken. Wanneer je geen bijzondere zorgbehoefte hebt dit jaar kun je bijvoorbeeld kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering 2021. Wanneer je wel extra zorgbehoefte hebt is het aan te raden om de polisvoorwaarden, de dekking en de maandelijkse kosten af te wegen. Ook de voorwaarden van de verzekeraar in kwestie dien je goed door te nemen. In het geval van extra zorgbehoefte leert de ervaring dat de meest goedkope optie met dekking niet altijd de beste is. Je kunt online gebruik maken van handige online tools om te vergelijken. Dit bespaart je een hoop tijd qua uitzoekwerk.