Creëer meer lichtinval in je donkere kamer met deze tips!

Sommige kamers in een woning hebben weinig lichtinval. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De kamer kan zich aan de noordkant van de woning bevinden, waardoor er minder zon en dus minder lichtinval de kamer binnenkomt. Daarnaast zijn ramen natuurlijk de voornaamste bron van lichtinval. Wanneer een kamer weinig (of kleine) ramen heeft, of de lichtinval van de ramen wordt geblokkeerd door een ander gebouw of object, is het logisch dat je hier iets aan wilt doen. In dit artikel lees je hoe!

Begin bij je ramen

Ramen zijn de belangrijkste bron van lichtinval. Om de lichtinval te bevorderen in het aan te raden om de ramen goed schoon te houden en de vensterbank niet vol te stoppen met spullen. Al deze spullen blokkeren licht dat naar binnen schijnt. Wanneer je een balkon hebt aan de buitenzijde van het raam geldt hetzelfde als voor de vensterbank. Het is niet makkelijk om een extra raam te plaatsen, maar wanneer je echt graag meer lichtinval wilt kun je hiervoor een offerte aanvragen. Je kunt ook gaan voor een soort plastic luik die je op een kiertje kunt zetten.

Interieur

Met je interieur kun je niet per se lichtinval bevorderen, echter kun je wel een lichtere ambiance creëren door je interieur goed te stylen. Door lichte kleuren te gebruiken in je interieur, zoals witte gordijnen, krijg je al snel een lichtere en ruimtelijkere sfeer. Een andere truc die je kunt toepassen is het plaatsen van een grote spiegel in de kamer. Naast dat dit bijdraagt aan een lichter en ruimtelijker interieur kun je met een spiegel tevens de lichtinval weerkaatsen, waardoor je veel meer natuurlijk licht in de ruimte creëert. Een andere interieurtip is het type gordijnen. Zo kun je kiezen voor linnen gordijnen, deze gordijnen bieden privacy en houden een deel van het licht tegen, maar niet alles. In tegenstelling tot verduisterende gordijnen bieden linnen gordijnen dus de mogelijkheid om gebruik te maken van de voordelen van gordijnen, zonder al te veel lichtinval tegen te houden.