Keuzehulp bij de aanschaf van schakelmateriaal

Het plaatsen van schakelmateriaal is vaak één van de laatste werkzaamheden bij het bouwen van een huis, een renovatie of een opfrisbeurt van het interieur. Het zijn producten zoals stopcontacten, schakelaars en dimmers. Nadat het geplaatst is begint de ruimte er echt uit te zien alsof deze bewoonbaar is en is het gevoel van bouwplaats verdwenen. Als je op zoek gaat naar schakelmateriaal, dan zal je zien dat er een grote keuze is. Dat is niet alleen met betrekking tot de soorten schakelaars zo, maar ook tot de extra opties die je wel of niet kunt laten toevoegen. De onderstaande keuzehulp helpt je bij de aankoop.

Keuze 1: de stijl van het schakelmateriaal

Het is geen slecht idee om eerst na te denken over de stijl van de materialen die je aan gaat schaffen. En uiteraard moet dat passen bij de stijl van je interieur. Landelijk uitgevoerde stopcontacten zullen raar staan in een minimalistische inrichting. Denk daarom na over de stijl en ga kijken welke merken dit aanbieden. Het beste koop je alles van één merk en dan ook uit één lijn. Zo weet je zeker dat al je schakelmateriaal hetzelfde is en dat je eenheid creëert. Heb je een stijl, merk en lijn uitgekozen (of meerdere, uiteraard), dan is het tijd om te kijken wat je nodig hebt.

Keuze 2: wat heb je nodig?

Waarschijnlijk heb je met je elektricien een plan gemaakt over welke schakelaars waar moeten worden geplaatst en waar de stopcontacten komen. Je zult sommige lampen met twee schakelaars kunnen bedienen terwijl je op andere plekken één schakelaar gebruikt voor meerdere lampen. Er is een plan waarin dat allemaal is samengevat. Pak dat plan er bij of spreek met de elektricien over wat je nodig hebt. Hoeveel stopcontacten, hoeveel schakelaars en welke soort en hoeveel dimmers zijn dat? Zie je dat er ergens nog iets mist, dan is dit ook hét moment om dat nog aan te laten passen.

Keuze 3: extra opties

Je weet nu welk schakelmateriaal je wilt aanschaffen en hoeveel je van alles nodig hebt. Nu is het tijd om na te gaan denken over handige extra opties die jou het leven gemakkelijker zullen maken. Denk dan bijvoorbeeld aan een USB poort- of kinderbeveiliging bij je stopcontacten, verlichting in je schakelaar zodat je deze kunt vinden in het donker of een tijdschakelaar zodat je lichten of zonwering op een bepaald moment worden in- of uitgeschakeld. Maak ook onderscheid tussen het schakelmateriaal dat je aanschaft voor buiten, binnen en voor vochtige ruimtes. Niet alles kan overal worden toegepast.

Keuze 4: de bestelling plaatsen

Het is tijd om je bestelling te plaatsen en je schakelmateriaal aan te schaffen. Dat kun je online doen of bij een fysieke winkel. Wat ook je beslissing, met de bovenstaande keuzehulp weet je dat je altijd het juiste schakelmateriaal koopt dat past in de stijl van je interieur en dat jou het leven gemakkelijker maakt.

Bestel snel jouw Gira schakelmateriaal!