Brainstormen in een grote groep: hoe prikkel je de creativiteit?

Brainstormen is dé perfecte manier om samen met collega’s grote en kleinere problemen binnen het bedrijf aan te pakken. Je kunt brainstormsessies gebruiken bij het bedenken van oplossingen voor bestaande problemen of bij de lancering van nieuwe producten en/of diensten. Eigenlijk alles waarbij je de nodige creativiteit verlangt en de hulp van collega’s kunt inschakelen. Toch is brainstormen moeilijker dan het klinkt. Het is niet simpelweg een kwestie van een vulpen pakken en brainstormen maar. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wil jij voorkomen dat jullie straks als groep inspiratieloos zijn? Met behulp van de volgende tips prikkel je de creativiteit en beschik je over alle mogelijkheden voor een effectieve brainstormsessie!

Digitale brainstormsessie

Momenteel leven we natuurlijk allemaal met de gevolgen van de coronacrisis. Gezamenlijk bijeen komen voor een brainstormsessie is in veel gevallen dan ook niet mogelijk. Zeker niet wanneer de 1,5 meter regel niet nageleefd kan worden. In dat geval moet men naar alternatieven gaan zoeken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te brainstormen op afstand. Digitale brainstormsessies zijn helemaal van deze tijd. Met behulp van een internetverbinding kan iedereen in contact met elkaar staan en ideeën uitwisselen.

Zorg er wel voor dat je thuis voorbereid bent op een brainstormsessie. Sla daarom groot papier in, kies nog even voor een Parker pen kopen bij Pwakkerman.com en zoek een rustig plekje op. Misschien is digitaal brainstormen zelfs wel de toekomst.

Licht alle deelnemers goed voor

Je wil natuurlijk voorkomen dat het eerste uur van de brainstormsessie enkel een kwestie van uitleggen wordt. Dit is niet alleen heel vermoeiend voor de mensen die al op de hoogte zijn van het doel van de brainstormsessie, maar het kan er ook nog eens voor zorgen dat de geest automatisch ‘uitschakelt’. Hierdoor wordt het heel lastig om op een later moment weer opnieuw geprikkeld te worden.

Zorg er daarom voor dat iedereen van tevoren het doel van de brainstormsessie kennen én begrijpen. Stuur een mail naar alle deelnemers en beschrijf zorgvuldig wat je hoopt te bereiken tijdens het brainstormen. Maak tevens een lijstje met benodigdheden die zij zelf dienen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een mont blanc pen van Pwakkermn.com of een stapel papieren. Zo komt iedereen goed voorbereid ter plaatse en kan het brainstormen snel beginnen.

Vermijd beeldschermen

Het is zo verleidelijk om er allemaal een laptop bij te pakken of regelmatig je mail op je smartphone te checken. Bedenk wel dat je zo over heel veel stoorzenders beschikt en het lastig is om bij je eigen creativiteit te komen en 100% gefocust te blijven. Wist je bovendien dat uit onderzoek is gebleken dat men creatiever denkt wanneer ze gebruik maken van een traditionele pen? Tijdens het schrijven met een lamy vulpen wordt zowel de linker- als de rechterhersenshelft aangesproken, waardoor je beter in staat bent om creatiever te denken. Stel daarom als regel dat iedereen zijn of haar smartphone in elk geval uitschakelt en probeer ook laptops zoveel mogelijk te verbieden.

Werk met een groot papier en begin te brainstormen. Laat iedereen bijvoorbeeld steekwoorden opschrijven waarvan zij denken dat deze kunnen bijdragen aan een oplossing en borduur hier op voort. Wanneer iedereen gefocust is op deze opdracht en elkaar versterkt in de ideeën, zal je merken dat er plotseling enorm goede oplossingen bedacht worden. De kracht van creativiteit en een beetje hulp van de Waterman pen van Pwakkerman.com!