Besparen op het dagelijks leven

Je geld kun je maar één keer uitgaven. Investeren in huis en woning levert zichzelf uiteindelijk weer op, maar besparen op dagelijks uitgaven en verbruik, zorgt dat je aan het einde van de streep geld overhoudt. In dit artikel nemen we nader onder loep waarop je dagelijks geld kunt besparen, in en rond het huis.

Besparen op gas & licht

Stookkosten kunnen ’s winters flink oplopen, er bestaan enkele manieren om deze kosten zoveel mogelijk te beperken.

  • Zorg dat u slechts enkele radiatoren op halve standen aan hebt staan in vertrekken waar u niet vaak komt (de gang, de hal, de badkamer).
  • Zet de thermostaat niet hoger dan 21 graden.
  • Gasverbruik helemaal minimaliseren? Dan raden wij u een split airconditioner aan in de woonkamer en/ of andere ruimtes. De rest van het huis wordt in dat geval niet verwarmd, maar zowel de aanschafkosten (ca € 1500 voor aanschaf en montage) als het stroomverbruik zorgen binnen enkele jaren waarschijnlijk al (afhankelijk van uw gasverbruik) voor het terugverdienen van de airco. De split airco verwarmt, tot wel 27 graden, en koelt natuurlijk.

Enkele energieslupers in huis zijn meestal verwarmende apparaten. Let daarom op bij gebruik van de volgende apparaten:

  • Wasdroger. Is het echt noodzakelijk om de wasdroger te gebruiken? Beperk het gebruik zoveel mogelijk. Gebruikt u ‘m toch, doe het dan slim. Dit doe je door een kortere tijd in te plannen dan gebruikelijk (30 minuten korter). Draait de wasdroger? Open na zo’n 30 minuten dan de klep en maak het rooster schoon en pluisvrij. Plaats het rooster terug en laat de droger verder draaien. De was zal sneller drogen door het tussentijds pluisvrij maken van het rooster. Herhaal indien nodig na een half uur. Het werkt echt!
  • Boilers. Dit zijn vaak grote energieverbruikers. Hebt u er ergens een staan, draai dan de thermostaat van heet, naar iets minder heet (zo’n 65 graden). Van ’s ochtends tot ’s middags kunt u ervoor kiezen de boiler uit te zetten.

Besparen op levensonderhoud

Het is natuurlijk zo logisch als wat; maandelijks kun je flink wat geld besparen op je levensonderhoud indien je echt goed oplet op aanbiedingen. Dit levensonderhoud geldt in de brede zin: van wasmiddel tot vitamine’s, tot de dagelijkse boodschappen. Dit doe je het beste door jezelf aan te wennen voordat je boodschappen doet, eerst online de huidige aanbiedingen te kijken. Online kun je de weekfolders van supermarkten bekijken, zoals de folder coop volgende week maar ook alle huidige aanbiedingen van drogisterijen.

Slim boodschappen doen betekent niet volledig voor de A-merken gaan. Huismerken kunnen soms net zo goed zijn. En soms zijn huismerken alsnog voordeliger ten opzichte van A-merken in de aanbieding. Weest je hiervan bewust. De allerbeste aanbiedingen voor A-merken zijn die van 1 + 1 gratis; daar kunnen huismerken qua prijs bijna nooit tegenop (met andere woorden: dan zit je goed).

Plan je boodschappen dus vooraf zorgvuldig. Bekijk de online folders van jouw meest bezochte supermarkten en pas daar je boodschappenbriefje op aan. Zo ben je echt goed bezig.