Ardenner Split in grijs kleur

Ardenner Split grind in grijs en/of antraciet kleur is momenteel dé trend onder decoratieve grindsoorten voor in de tuin. Dit type siergrind sluit enorm goed aan bij betonnen- of natuursteen tuintegels en vormt een modern geheel in de tuin.

Split van natuursteen

Ardenner split is restafval van natuursteen wat in de Ardennen gewonnen wordt, het dankt zijn grijs-blauwe uiterlijk hieraan; iedereen kent immers ‘Belgisch hardsteen’, een hoge kwaliteit natuursteen. Bij het winnen hiervan in de Ardennen komt veel gruis vrij, wat Ardenner Split genoemd wordt (een zogenaamde ‘siersplit’). Een veel voorkomende maat is 16 bij 32 mm. U zult dan stukjes ontvangen tussen de 1,6 en 3,2 cm lengte.

Ardenner siersplit. Foto: Betondingen
Ardenner siersplit. Foto: Betondingen

Ardenner Split is in big-bags verkrijgbaar bij de leverancier. Zorg er wel altijd voor dat u een laag van om en nabij 5 cm dikte aanhoud voor het oppervlak, anders komt al snel de anti-worteldoek in het zicht zodra er overheen gelopen wordt.

Siersplit laten bezorgen

Vanzelfsprekend is siersplit zwaar om te vervoeren. Bijvoorbeeld een kwart kubieke meter siersplit weegt al gauw zo’n 375 kg(!) Gaan we uit van een laag van 5 cm siersplit, dan is er voor bijvoorbeeld 4 M2 ruim driekwart M3 nodig. Aangezien 1 kwart al 375 kg weegt, betekent dit dat driekwart ruim 1100 kg. weegt; en dat voor een oppervlak van 4 bij 4 meter. Laat daarom Ardenner split altijd bij u thuis bezorgen wanneer het om dergelijke hoeveelheden gaat.

Ardenner siersplit. Foto: Betondingen.nl
Ardenner siersplit. Foto: Betondingen.nl