Waarom kiezen voor gehoorbescherming op maat?

Alle verschillende soorten gehoorbescherming die er vandaag de dag bestaan kunnen we in principe onderverdelen in twee verschillende categorieën. Enerzijds is er dan ook de universele gehoorbescherming en anderzijds is er de gehoorbescherming op maat. Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat veel mensen in het bijzonder de voorkeur geven voor deze laatste optie. Dit ondanks het feit dat de aankoopprijs ervan in de praktijk toch behoorlijk wat hoger ligt. Kijk jij ook vooral in de richting van gehoorbescherming op maat, maar wil je voordat je overgaat tot aankoop graag nog wat meer informatie krijgen? Dat kan op deze pagina! Wij hebben alvast even alle voordelen van gehoorbescherming op maat op een rijtje gezet!

1.) Je bent verzekerd van de meest optimale bescherming

Het eerste voordeel heeft betrekking tot het feit dat gehoorbescherming op maat te allen tijde de meest optimale bescherming weet te realiseren. Dat is bij universele gehoorbescherming een stuk lastiger. Dit heeft alles te maken met het feit dat elke persoon over een unieke ooropening beschikt. Het spreekt dan ook voor zich dat het steeds belangrijk is dat de gehoorbescherming perfect op maat van deze opening wordt gemaakt. Is dat niet het geval? Dan bestaat het risico dat er alsnog geluid zal lekken. Bijgevolg kan er dus alsnog gehoorschade optreden. Door gebruik te maken van gehoorbescherming op maat of zogenaamde otoplastieken wordt dit risico eigenlijk nagenoeg volledig uitgesloten.

2.) Alleen potentieel schadelijke geluiden worden gefilterd

Een tweede belangrijk voordeel van gehoorbescherming op maat is terug te vinden in het feit dat alleen de potentieel schadelijke geluiden worden gefilterd. Bij menig aantal soorten universele gehoorbescherming is dit onmogelijk. Dit betekent dat niet alleen geluiden worden gefilterd die je gehoor schade kunnen toebrengen, daarnaast wordt ook communiceren op de werkvloer een niet voor de hand liggende opdracht. Het spreekt voor zich dat hier heel wat risico’s aan verbonden zijn. Door gebruik te maken van gehoorbescherming op maat met een aangepaste filter kan je op de werkvloer nog steeds perfect blijven communiceren.

3.) Je bent verzekerd van een optimale kwaliteit en levensduur

Heel wat standaard gehoorbescherming welke op de markt is terug te vinden ziet er wel goed uit, maar biedt eigenlijk onvoldoende kwaliteit en zekerheid. Daar ben je wel van verzekerd op het ogenblik dat je kiest voor gehoorbescherming op maat. Het kost een stukje meer dan universele gehoorbescherming, maar daar staat wel tegenover dat je gehoor op de meest optimale wijze wordt beschermd. Bovendien is het ook nog eens zo dat met name otoplastieken zich kenmerken door een uitmuntende levensduur. In principe volstaat het dan ook perfect om één keer in de drie à vier jaar je gehoorbescherming te vervangen. Dit overigens nog niet eens omdat de gehoorbescherming dan niet meer voldoet op vlak van
kwaliteit, maar wel omdat de ooropening van mensen continue verandert.

Zijn er ook nadelen verbonden aan maatwerk gehoorbescherming?

De bovenstaande voordelen waar je op kan rekenen bij maatwerk gehoorbescherming spreken voor zich. Is er echter ook sprake van eventuele nadelen waar je rekening mee moet houden? Deze zijn er inderdaad ook. Het gaat hierbij in het bijzonder om de volgende nadelen:

1. Maatwerk gehoorbescherming is duurder dan universele gehoorbescherming;
2. Het is niet mogelijk om de gehoorbescherming uit te wisselen met derden;
3. Na een bepaalde tijd kan gehoorbescherming op maat gaan lekken;

Ben je aandachtig voor de bovenstaande nadelen en staat je budget het toe? In dat geval zal je in de praktijk doorgaans altijd kunnen vaststellen dat gehoorbescherming op maat voor het merendeel van de situaties veruit de beste keuze is.