Infrarood paneel voor uw woonkamer – volstrekt ongevaarlijk verwarmen

De verwarming met de infraroodtechniek is al tientallen jaren mogelijk. Het gebruik voor bijvoorbeeld woonkamers is echter pas de laatste tijd erg populair geworden. De laatste twintig jaar is er veel verbeterd aan infrarood panelen. Technologisch zijn er goede ontwikkelingen geweest en ook de regelingssystemen zijn geperfectioneerd. Een extra impuls krijgt infrarood verwarmen nu omdat de energieprijzen, vooral die van gas, sterk zijn gestegen en zo de stroom als energiebron interessanter is geworden, zeker in combinatie met zonnepanelen. En elk infrarood paneel heeft dus stroom nodig om energie om te kunnen zetten in infrarood. Dit artikel gaat in op hoe infrarood verwarming eigenlijk werkt en waarom een infrarood paneel voor uw woonkamer absoluut niet gevaarlijk is.

Werking van het infrarood paneel voor uw woonkamer

Elk paneel bevat een verwarmingselement dat elektriciteit omzet in infraroodstraling. Die straling wordt dan uitgezonden vanuit het paneeloppervlak. De uitgezonden energie raakt vervolgens ergens oppervlaktes, bijvoorbeeld meubels, tapijten of mensen. Een deel van de straling wordt door de spullen en de mensen geabsorbeerd. Zo ontstaat warmte. Je stoelen worden zo warm, en jij zelf ook. De lucht tussen jou en de panelen verandert in dat proces niet, dus die wordt niet kouder of warmer. Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld de warmte die uit je cv-radiatoren komt. Omdat jij warmer wordt en je kasten ook, geven jullie dan weer wat warmte weg aan de lucht. Die wordt dus wel indirect mee verwarmd.

Om welke energiegolven gaat het eigenlijk?

Dit type straling valt in het niet-ioniserende deel van het elektromagnetische spectrum. Iets simpeler gezegd betekent dat er niet genoeg energie aanwezig is om atomen of moleculen te ioniseren en om schade aan DNA te veroorzaken. Bij UV-straling is dat overigens wel het geval! Infraroodstraling is dan ook een heel natuurlijk fenomeen. De zon doet hetzelfde. Die straalt ook infrarood uit zodat de aarde lekker warmpjes blijft draaien.

Infraroodstraling ongevaarlijk?

Infraroodstraling van de panelen dringt slechts een paar millimeter tot centimeters door in de huid; dat is afhankelijk van de golflengte. Verreweg de meeste straling blijft aan de oppervlakte en er komt dus geen schade aan diepere weefsels. Bovendien heeft het lichaam ook thermoregulatie. Wij hebben mechanismen zoals zweten. Dat helpt om overtollige warmte af te voeren en een constante lichaamstemperatuur na te streven, ook als je wordt blootgesteld aan infraroodstraling. Voor de veiligheid dienen de panelen wel op de juiste manier gebruikt te worden. Een goede installatie is dan ook van belang.

Infrarood paneel voor uw woonkamer: hoeveel is nodig?

Als algemene formule voor het berekenen van de benodigde wattage om de huiskamer met infrarood te verwarmen, gelden deze punten:

• Bepaal het volume van de kamer (lengte x breedte x hoogte)
• Bepaal het warmteverlies van de kamer (check de isolatiewaarde van de ruimte)
• Bepaal het gewenste temperatuurverschil tussen je geliefde kamertemperatuur en de buitentemperatuur
• Bereken het vermogen: Watt = volume ruimte in m2 x temperatuurverhoging in graden Celsius x warmteverliesfactor (W/m3/C)
• Bereken het vereiste wattage per m2: totale vermogen (Watt) / oppervlakte van de ruimte (m2)

Na calculatie is duidelijk wat elk infrarood paneel voor uw woonkamer aan wattage dient te hebben.

Heb je al infraroodverwarming in je woonkamer? Kijk dan eens naar een infrarood paneel voor de badkamer.