Zonnepanelen, ontdek de mogelijkheden van duurzame energie

Zoals bekend spelen zonnepanelen een zeer belangrijk rol bij het opwekken van duurzame energie. Het goede nieuws is dat steeds meer bedrijven en woningeigenaren de keuze hebben gemaakt, of gaan nemen, voor zonnepanelen. Bij de keuze voor zonnepanelen komt natuurlijk wel enige knowhow en expertise kijken; natuurlijk laten we ons graag adviseren, maar zelf enige kennis in huis hebben over de verschillende type zonnepanelen is geen overbodige luxe. Op deze wijze kun je jezelf alvast oriënteren op de mogelijkheden die misschien wel heel goed bij jouw specifieke situatie passen. In dit artikel nemen we alvast de meest voorkomende soorten zonnepanelen met je door.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun hoge opbrengst en het zwarte uiterlijk. De ligging van de kristallen bestaan uit één structuur en liggen dus goed geordend, daardoor kent dit type zonnepaneel een hogere energieopbrengst per oppervlakte-eenheid. Monokristallijne panelen zijn ideaal voor situaties waar de beschikbare ruimte maar beperkt is, zoals op daken van woningen of gebouwen. Ze presteren goed bij direct zonlicht en kennen over het algemeen een lange levensduur.

Polykristallijne zonnepanelen zijn betaalbaar

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit kriskras door elkaar liggende kristallen en zijn enigszins blauw van kleur. Ze leveren vaak minder opbrengst op dan monokristallijne panelen, maar bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Polykristallijne panelen zijn zowel voor zonnepaneelvelden geschikt, maar ook voor thuis op het dak. Nog een voordeel is dat zij bij slecht licht nog steeds presteren en voordeliger zijn dan monokristallijne panelen in aanschaf.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen bestaan in tegenstelling tot kristallijne zonnepanelen niet uit silicuim cellen, maar zijn ‘amorfe’ zonnepanelen. Dit type zonnepaneel is goedkoop te produceren, waardoor ze populair zijn bij huis-tuin-en-keuken toepassingen. Kenmerkend is dat ze licht van gewicht zijn en buigzaam. Heb je ergens op een specifieke plek directe zonne-energie nodig, bijvoorbeeld op het dak van je boot, of op je schuur of blokhut, dan kan een dunne film zonnepaneel een geschikte keuze zijn.

Bifaciale (tweezijdige) zonnepanelen

Bifaciale zonnepanelen zijn zonnepanelen die aan beide zijdes zonne-energie kunnen opwekken! Daar waar sprake is van veel lichtreflectie, die de onderzijde van het paneel kan bereiken (bijvoorbeeld in het geval van een afdak) vormen bifaciale zonnepanelen een uitkomst.

Zonnepanelen voor op het dak thuis zullen altijd uit kristallijn zonnepanelen bestaan. Op zakelijk vlak kunnen bifaciale zonnepanelen wel degelijk geschikt zijn en voor de eenvoudige, kleine stroomopwek zijn de dunne film panelen weer een uitkomst. Zo is er altijd een pasklare oplossing voorhanden.