Kartonnen dozen thuis hergebruiken

Het bestellen van pakketpost is natuurlijk niet altijd de meest duurzame keuze, maar soms kun je niet anders of is het gewoon echt de meest praktische oplossing. Pakketjes kunnen we in vele soorten verpakkingsmateriaal ontvangen; van dicht gesealde zakken tot pakjes in noppenplastic of in kartonnen dozen. Maar wat doen we met dit verpakkingsmateriaal? Vooral kartonnen dozen kun je zelf perfect hergebruiken!

Hergebruik van verpakkingsmaterialen

Verpakkingsmateriaal leent zich natuurlijk om opnieuw te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer je zelf een pakketje moet retourneren. Maar je kunt het ook voor andere zaken gebruiken, lees maar eens mee!

Kartonnen dozen zijn bewaardozen

Van grote tot kleine kartonnen dozen; ze vormen ideale bewaardozen. Juist pakketdozen zijn vaak erg sterk. Je kunt er tal van grote en kleine zaken in bewaren, denk aan: oude kleding, kerstspullen, je oude administratie, schoenen, speelgoed, boeken, kortom: spullen die vaak tijdenlang op zolder bivakkeren. Je kunt ze op deze wijze netjes, stofvrij ordenen.

Hergebruik

Huishoudens met een open haard weten wel raad met kartonnen dozen; deze verdwijnen vaak als ‘aanmaakhout’ in de haart. Want moet je een vuurtje brandend krijgen, dan kun je daar perfect stukken karton (ca 20 bij 20 cm) voor gebruiken. Let op: karton is zeer snel ontvlambaar; stop dus nooit in één keer teveel karton in de open haard en zeker geen grote stukken. Dreigt het vuur uit te raken, dan is het een kwestie van een stukje karton toevoegen op de juiste positie.

Verzamel dozen voor je verhuizing

Juist van de mooie grote dozen die je ontvangt bij een pakketbestelling moet je bewaren voor latere momenten dat zij van pas kunnen komen. Vouw ze in en plaats ze in de schuur of op zolder. Ook al heb je geen directe verhuisplannen, toch kunnen ze van nut zijn om spullen in te vervoeren – want ga je een grote schoonmaak houden, opruimen en spullen voor het grofvuil langs de weg zetten; ook dan heb je dozen nodig. Je mag geen losse spullen langs de weg zetten namelijk.

Crea-materiaal voor de kinderen

Met karton kunnen kinderen de leukste spullen maken. Wie kent niet de schoenendoos als ‘kijkdoos’. De kijkdoos is een ouderwets fenomeen, waarbij je zelf op een 3D vorm spullen plakt in de doos en vervolgens een kijkgat. Mensen die in de kijkdoos willen kijken moeten dan natuurlijk wel 1 euro betalen aan het kind! Het wordt extra leuk als je ook een klein lampje in de kijkdoos plaatst! Crêpepapier en watten lenen zich perfect om een kijkdoos body te geven.

Overigens lenen kartonnen dozen zich ook uitstekend om een poppenhuis of speelgoedkeuken mee te maken. En natuurlijk kun je er mooie mallen van maken; knip een figuur uit en gebruik hem vervolgens al mal op tekenpapier. Zorg er ook voor dat je enkele kartonnen dozen bewaart voor surprises tijdens sinterklaas.