Hoe raak ik mijn tuinafval kwijt?

Een grondige verbouwing van de tuin levert meer afval op dan je misschien denkt. Zorg er altijd voor dat je goed voorbereid aan de uitruiming en sloopwerkzaamheden begint. Maak een overzicht van werkzaamheden en breng in kaart waarbij je hulp nodig zult hebben.

Overzichtelijk maken van werkzaamheden

Het volledig uitruimen van een tuin is een grotere klus dan het lijkt, zeker wanneer er groen verwijderd moet worden. Let op overigens met het verwijderen van bomen; dit mag niet tijdens het vogelbroedseizoen. Daarnaast is het raadzaam om altijd even bij de gemeente te informeren of het is toegestaan om de boom te verwijderen. Buren kunnen er namelijk aanstoot aan nemen en alsnog de gemeente op de hoogte brengen, waarna je een boete bijvoorbeeld kunt verwachten. Controleer dit altijd van te voren. Het uitgraven van stevige boomwortels kan eventueel met een graafmachine plaatsvinden, deze zijn gewoon te huur.

Container bestellen voor je werkzaamheden

Schuttingen en overige bouwwerken zijn niet moeilijk te verwijderen, maar zorgen wel voor het nodige puin. Moeten er daarnaast tuintegels verwijderd worden, zorg dan dat je een schop, een kruiwagen en tuinhandschoenen bij je hebt. Tuintegels kunnen bijzonder zwaar zijn. Helaas komt de gemeentelijke vuilophaaldienst deze niet ophalen, je kunt hiervoor een container bestellen dat werkt het fijnste. Natuurlijk zorg je ervoor dat je de container al besteld hebt zodra je aan de klus begint, want waar laat je anders al dit bouwafval?

Aandachtspunten container plaatsing

Binnen de service van het containerverhuurbedrijf valt ook het ophalen van de gevulde container. Je hebt er dus verder geen omkijken meer naar. Het is echter wel zo dat binnen sommige gemeentes een bouwcontainer niet langer dan een bepaald aantal dagen op een plek mag staan (die geen hinder oplevert), dit is dus iets om rekening mee te houden. Moet jouw container op de algemene buitenruimte staan, informeer dan bij de gemeente of dit is toegestaan en voor welk tijdsbestek.

Welke container?

Containers zijn in vele uiteenlopende afmetingen verkrijgbaar. Er zijn rolcontainers, maar ook grote metalen containers die onverplaatsbaar zijn. Bedenk van te voren goed wat praktisch is voor jouw werkzaamheden. Wil je een rolcontainer huren? Ook deze zijn in uiteenlopende afmetingen te huur. Ze zijn extra praktisch indien je niet zomaar de container langs de weg of stoep mag plaatsen; hij kan dan in je eigen tuin staan totdat hij wordt opgehaald. Zorg ervoor dat je enige tijd voor je werkzaamheden de juiste container hebt geboekt, zo loop je de minste kans dat er niets meer beschikbaar is.