3 dingen die je in gedachten moet houden als je een aanbouw wilt plaatsen

Een aanbouw aan je woning zorgt ervoor dat je je woning kunt vergroten zonder dat je hoeft te verhuizen. Vind je bijvoorbeeld je keuken te klein of wil je graag een extra ruimte creëren? Dan kan een aanbouw een uitstekende optie zijn, mits je daarvoor een stuk tuin wilt opofferen natuurlijk. In dit artikel neem ik je mee in 3 dingen die je zeker in gedachten moet houden als je een aanbouw wilt plaatsen.

Zorg voor een goede aansluiting op je woning

Een aanbouw zal altijd iets afwijken van je huidige woning, het is immers niet op hetzelfde moment gebouwd en kan daardoor nooit helemaal aansluiten. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je woning als je voor een aanbouw kiest. Maak gebruik van dezelfde materialen en kleuren als die op jouw woning gebruikt zijn. Wanneer je kiest voor een materiaal dat net niet hetgeen is op jouw woning, dan kan het er al snel raar uitzien. In dat geval kun je beter voor iets kiezen wat compleet contrasterend is.

Houd rekening met voldoende licht

Wanneer je een stuk bij je woning aan bouwt, dan zul je ook te maken krijgen met een andere lichtinval in je woning. Het stuk waar eerst je ramen zaten is nu bijvoorbeeld ineens het midden van je woonkamer. Hou je niet voldoende rekening met licht, dan kan dit gedeelte erg donker worden. Zorg daarom voor voldoende lichtinval bij de nieuwe aanbouw. Dit kun je doen door een grote raampartij toe te voegen of door een lichtkoepel te plaatsen op het dak. Het dak van een aanbouw is meestal plat en bedekt met PVC dakbedekking, waardoor het een uitstekende basis vormt voor een lichtkoepel.

Vraag de nodige vergunningen aan

Aan het plaatsen van een aanbouw hangen verschillende regels die per gemeente en per situatie kunnen verschillen. Woon je bijvoorbeeld in een monumentaal pand, dan moet je een vergunning aanvragen. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed na te gaan of en welke vergunningen je nodig hebt voor het realiseren van jouw aanbouw. Neem hiervoor contact op met je gemeente of check op de website van de gemeente wat wel en niet mag. Zorg dat je op tijd begint met dit onderzoek, zodat de planning van je verbouwing hier niet onder hoeft te lijden. Het kan namelijk best wat tijd in beslag nemen om de nodige vergunningen te verzamelen.