Welke terrasoverkappingen bestaan er?

Wie overweegt een terrasoverkapping te laten bouwen staat voor de keuze om deze al dan niet in een open of gesloten constructie te laten bouwen. Een open veranda kan bestaan uit slechts een overkapping, maar je kunt ‘m natuurlijk ook gedeeltelijk aan één zijde openhouden. Tot slot is er de volledig gesloten terrasoverkapping, die door middel van schuifpuien geopend kan worden. Waar je voor kiest hangt uiteraard met je wensen af! We nemen de modellen met je door binnen dit artikel.

Welk type terrasoverkapping past bij mij?

Waar de ene terrasoverkapping gezien kan worden als een ruime afdak, omhelst een ander type overkapping een volledige tuinkamer en is dus volledig afgesloten. Beiden bieden ze in de zomer heerlijke beschutting, maar tijdens de wintermaanden heb je natuurlijk minder profijt van een open constructie. Laten we snel kijken naar de voor- en nadelen en de verschillende mogelijkheden.

Volledig open terrasoverkapping

Terrasoverkappingen die aan 3 zijden geopend zijn kennen doorgaans een houten of aluminium constructie. Ze worden uiteraard aan de woning gebouwd en overkappen het terras. Het dak kan van verschillende materialen gebouwd zijn. Soms kiest men voor landelijk hout, maar ook een veel gekozen optie zijn polycarbonaat platen. Deze kunststofplaten zijn lichter dan glas, maar vele malen sterker en praktisch onverwoestbaar. Het voordeel van deze semi-glasplaten is dat zij perfect licht doorlatend zijn en je woning dus niet extra donker maken in tegenstelling tot hout. Ook zijn ze UV-werend, je verbrandt dus niet achter dit semi-glas. Om de zon te weren wordt er meestal gekozen voor zonwering aansluitend op de overkapping.

  • Voordelen van deze overkapping zijn: lage kostprijs, makkelijk aan te leggen, vrij in beweging vanuit alle kanten
  • Nadelen van de open constructie: alleen beschutting tijdens warme maanden, niet optimaal genieten van de tuin, blad en afval kan zich ophopen

Gedeeltelijk open constructie

De gedeeltelijk open constructie, die aan de voorzijde open is, lijkt op de volledig open constructie alleen kent deze constructie zijwanden. De zijwanden zorgen voor extra beschutting, waardoor het zelfs tijdens wat koudere periodes toch nog lekker kan zijn achter het glas (of hout).

  • Voordelen: extra comfort dankzij beschutte zijwanden, goedkoper dan volledige terrasoverkapping
  • Nadelen: tijdens echte kou te koud om buiten te zitten, ook hier kan groenafval onder de overkapping dwarrelen

Gesloten terrasoverkapping

De gesloten terrasoverkapping is bijzonder geliefd. Hij kan op velerlei manieren gebouwd worden, maar bijna altijd bezit de gesloten terrasoverkapping een glazen schuifwand, zoals te zien is in de ForaVida webshop; leverancier van terrasoverkappingen met glazen schuifpuien. Moderne terrasoverkapping kennen meestal een aluminium constructie.

De 2 populairste opties voor een gesloten terrasoverkapping met glazen schuifpui zijn:

  • Als tuinkamer: in dit geval wordt de gesloten terrasoverkapping gebouwd op een bestaand terras wat geschakeld is aan de woning. De vloer bestaat uit tuintegels
  • Als verlenging van binnenshuis: in dit geval is de terrasoverkapping als het ware een verlenging van de binnenruimte, met soms dezelfde vloer als binnenshuis.

Het voordeel van een tuinkamer terrasoverkapping is dat deze meestal sneller en voordeliger te monteren is dan wanneer de overkapping een uitbouw van de woning wordt. Gesloten terrasoverkappingen dienen zoveel mogelijk de buiten- en tuinbeleving te benadrukken, daarom wordt er meestal voor moderne glazen schuifpuien gekozen.