Hoe gemakkelijk energiekosten besparen

Het besparen op energiekosten doe je door een muur isoleren, dubbel glas in te zetten en tochtstrips aan te brengen. Er bestaan veel verschillende methoden om je woning van isolatie te voorzien, en dit komt met veel voordelen. Door je woning goed te isoleren, voorkom je dat je energiekosten omhoog gaan. De warmte blijft in de woning tijdens koude dagen, en de koelte blijft binnen in de zomer. De stookkosten blijven lager en ook de airco hoeft in de zomer niet dag en nacht aan. Dit zie je terug in je energiekosten, die een stuk lager blijven in een geïsoleerde woning.

Maak gebruik van een voorzetwand

In een woning zitten veel naden en kieren die je eenvoudig voorziet van isolatiemateriaal. Veel huiseigenaren stoppen bij het zetten van dubbel glas en kunststof kozijnen. Dit is jammer, want een woning bezit veel meer plaatsen waar warmte verloren gaat. Met voorzetwand isolatie bijvoorbeeld, isoleer je de muren aan de binnenkant. Dit voorkomt dat vrieskou door de muren heen je woning binnendringt. Je zet een ´valse wand´ tegen de normale wand aan. Deze zorgt voor extra isolatie. Woningeigenaren doen dit bij buitenwanden waar in de winter veel kou doorheen komt.

Isoleer je woning op verschillende manieren

Maak gebruik van muurisolatie om koude muren te isoleren. Een voorzetwand is een goede optie, maar isolatiemateriaal binnen de muren werkt ook goed. Doe dit bij zogenoemde spouwwanden. Dit zijn wanden met wat ruimte ertussen, hier past het isolatiemateriaal goed tussen. Dakisolatie zorgt ervoor dat je warmte in de woning houdt. Warmte trekt naar boven, en het is zonde wanneer dit via het dak verloren gaat. Dubbel glas zorgt ervoor dat warmte niet via de ramen naar buiten gaat. Zorg er hierbij voor dat alle kiertjes rondom de kozijnen dicht zitten, anders gaat hier alsnog warme lucht door naar buiten.

Verwarm je woning op een duurzame manier

Veel oudere woningen gebruiken een centrale verwarming om de woning te verwarmen. Deze manier van verwarmen werkt snel, maar laat ook veel warmte verloren gaan wanneer de woning slecht geïsoleerd is. De achterkant van de CV straalt de warmte naar de muur. Door wat aluminiumfolie aan de achterkant de plakken, straalt deze warmte de kamer in en gaat het niet verloren. Er bestaan ook speciale cv ventilatoren die je op de cv bevestigd. Deze blazen de warme lucht de kamer in en verspreiden dit verder dan de cv zelf doet. Zo verwarm je de woning sneller en zet je de cv eerder uit.

Kies voor een duurzame manier van verwarmen

Er bestaan trucjes om je cv beter te laten verwarmen, maar steeds meer woningeigenaren kiezen voor een andere warmtebron. De vloerverwarming stijgt flink in populariteit de laatste jaren. Leg eerst vloerisolatie aan, en plaats daarbovenop de vloerverwarming. Je zet de verwarming op een specifieke temperatuur en deze verwarmt de ruimte via de vloer. Zo gaat er geen warmte verloren. De warmte trekt omhoog waardoor de woning langzaam opwarmt. Het voordeel is dat de warmte lang blijft hangen, en de woning op een constante temperatuur blijft. Dit voorkomt dat je de kachel steeds hoger en lager zet, en hij veel energie gebruikt. Een ander voordeel is dat je de verwarming niet ziet. Een cv is voor sommige mensen een doorn in het oog. De vloerverwarming zit netjes verstopt onder je vloer en doet vanuit daar zijn werk.