Zo kun je als MKB-bedrijf bijdragen aan een circulaire economie

Heb jij een MKB-bedrijf? In dat geval is het mogelijk om afvalvrij te ondernemen. Door de afvalscheiding binnen jouw bedrijf op orde te hebben is het mogelijk om bij te dragen aan een circulaire economie. Dit is een economie waarin materialen meerdere keren opnieuw gebruikt kunnen worden. Door afval te scheiden draag je bij aan een duurzame wereld waarin er sprake is van minder Co2 uitstoot. Daarnaast is het mogelijk om financiële winst te maken, aangezien de kosten voor het verbranden van afval per stroming weer verschillend zijn. Een eerste stap in dit proces is het huren van een goedkope container voor elke afvalstroom.

Circulaire economie

De betekenis van een circulaire economie houdt in dat producten en grondstoffen meerdere keren gebruikt worden. Hierdoor dalen de producten minder in waarde. Daarnaast hoef je opnieuw producten te produceren, aangezien deze gerecycled worden. Hierdoor ga je op een goede manier om met het milieu. Ieder bedrijf is in staat om bij te dragen aan een circulaire economie, door afval te scheiden van elkaar. Er wordt op een efficiënte manier omgegaan met afval, waardoor de totale hoeveelheid steeds meer afneemt. Hierover kun je meer informatie krijgen bij MKB afval via Bedrijfsafval.nl.

Belangrijke uitgangspunten 

Voor het faciliteren van een circulaire economie geldt dat het van belang is een aantal uitgangspunten te kennen. Hierbij kun je kijken naar de houdbaarheidsdatum van een product en op basis hiervan stappen ondernemen. Hoe vaak kun je een product bijvoorbeeld opnieuw gebruiken? En wat voor materialen heb je daarvoor nodig? Bij een product zijn er grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden en grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn. Beide vormen dragen bij aan een circulaire economie. 

Afvalscheiding binnen jouw bedrijf

Om bij te dragen aan jouw bedrijf is het belangrijk om een proces in gang te zetten waarin afval gescheiden wordt van elkaar. Dit doe je door verschillende afvalbakken te plaatsen en hier etiketten aan te brengen. Dit levert direct voldoende informatie aan medewerkers om te weten wat voor afval in welke afvalbak moet. Denk hierbij aan een afvalbak voor papier en karton, een glasbak en een afvalbak voor groenteafval. Maak verder iemand hoofdverantwoordelijk.