Welke soorten douchecabines zijn er?

Douchen, badderen, of beiden? Veel moderne badkamers bieden riant de ruimte aan zowel een bad als een douche. Ben je echter kleiner behuisd, dan kan het zijn dat je noodgedwongen doucht in het ligbad. Toegegeven, het oogt wat minder fraai. En ben je alweer een dagje ouder, dan zul je continu over de badrand moeten heen stappen om te kunnen douchen. Niet bepaald ideaal. Voor sommige mensen is het daarom een serieuze overweging het ligbad gewoon weg te doen en te gaan voor een douche. Want een inloopdouche, dat willen we toch eigenlijk stiekem allemaal wel! In dit artikel kijken we naar de verschillende soorten douchecabines, waaruit kun je zoal kiezen?

Zo mooi is een inloopdouche. Foto: megadumptiel.nl
Zo mooi is een inloopdouche. Foto: megadumptiel.nl

Wat is het verschil tussen een inloopdouche en een douchecabine?

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten douches verkrijgbaar; meer dan ooit te voren zelf lijkt het wel. Momenteel zijn inloopdouches ontzettend populair, dit vanwege het grote gemak. Er hoeft namelijk geen douchedeur meer geopend of gesloten te worden, je loopt zo de douche in. Nog een voordeel is de afmeting. De inloopdouche is meestal ruimer van opzet dan een douchecabine. Hierdoor stoot je tijdens het douchen jezelf niet makkelijk meer tegen (een meestal koude) douchewand.

Een inloopdouche bestaat feitelijk alleen uit één douchewand. Hij wordt vrijwel altijd in een hoek geplaatst, zodat hij aan een zijde tegen de muur geplaatst wordt en via een constructie vastgezet wordt aan de andere muur. Verder kent hij dus geen deuropening, je loopt er zo in, wat als zeer comfortabel ervaren wordt.

Of toch een douchecabine?

Niet iedereen heeft ruimte voor een inloopdouche. Om tal van redenen kun je kiezen voor een handige, praktische douchecabine. Heb je nog maar een klein plekje over in je badkamer bijvoorbeeld, omdat jij niet zonder je ligbad kan, dan kies je voor een douchecabine.

Douchecabines zijn meestal van kunststof gemaakt, douchecabine glas komt ook voor, maar meestal wordt hiervoor gekozen bij een enkele douchewand of bij ruime douchecabines. Het gaat dan uiteraard om veiligheidsglas zodat er zich geen ongelukken kunnen voordoen.

Ruimtebesparende douchecabines

Ideaal in kleine ruimtes zijn halfronde douchecabines. De achterzijde loopt recht, zodat hij netjes tegen een wand geplaatst kan worden. Aan de voorzijde loopt hij rond af en heeft hij schuifdeuren. Zo zijn er ook kwartronde douchecabines verkrijgbaar, die eenvoudig in de hoek geplaatst kunnen worden; in dat geval lopen de zijwanden recht en is de voorzijde rond. Zoek jij een ruimtebesparende oplossing, dan zijn deze douchecabines ideaal en een elegante verschijning in de badkamer. De douchecabine heeft altijd een eigen afvoer en wateropvang, in tegenstelling tot een inloopdouchewand.

Ruime douchecabines

Daarnaast zijn er douchecabines verkrijgbaar zonder eigen afvoer. Deze constructies bestaan uit 2 of 3 douchewanden en lijken uiterlijk veel op de inloopdouche, met als verschil dat er bijvoorbeeld een deur aanwezig is en optioneel zijwanden. Dergelijke douchecabines zijn riant van opzet en kunnen ook rechthoekig geleverd worden.

Binnen het assortiment moderne douchecabines is er werkelijk voor ieder wat wils te vinden, er is ruimschoots keuze uit moderne oplossingen, geschikt voor iedere badkamer!