Het gazon als blikvanger van je tuin

Een strak gazon zoals we het graag zien.
Een strak gazon zoals we het graag zien.

Om een goed onderhouden tuin te hebben is het noodzakelijk om je gazon optimaal te onderhouden. Er zijn hier een paar manieren om dit te doen:

Verwijderen van mos en dood organisch materiaal

Je gazon heeft lucht nodig tussen de grasplantjes om zich te ontwikkelen tot een mooi groen grasveld. Doordat mos en ander organisch materiaal er tussen gaat zitten heeft het gras niet de ruimte om te groeien. Je gazon verticuteren helpt hierbij met het proces versnellen. Verticuteren kan je het beste in een periode doen dat het gras groeit. Dit is in het voorjaar maart t/m mei en in het najaar eind augustus t/m oktober.

Let wel op dat het gras niet groeit onder 10 graden Celsius bodemtemperatuur. Dit is niet hetzelfde als de buiten temperatuur. De bodem doet er altijd iets langer over om warm te worden. Verticuteren gebeurt met het gebruik van een verticuteerhark of verticuteermachine. Het is aan te raden om bij een gazon van meer dan 150m2 een machine te gebruiken omdat het anders een heel arbeidsintensief process kan worden. Een verticuteermachine kan aardig oplopen in de kosten dus het is aan te raden om dit te huren.

Gazon opfrissen

Je kent het wel: Gazons die geel, duf of minder groen eruit zien. Misschien ervaar je dit zelf bij je gazon nu. De oorzaak is waarschijnlijk een te lage zuurgraad (PH-waarde) in de bodem. Hierdoor groeit nieuw gras niet goed en krijg je vaak last van mos & onkruid. Meet voordat je aan de slag gaat de zuurgraad van de bodem. De PH-waarde van de bodem is zelf te meten met een PH-meter of pH-bodemtest. Ga ervan uit dat als je gras op zand of kleigrond ligt, je bodem te zuur is. Een juiste zuurgraad van de bodem is tussen de 6 en 6.5 graden. Kalk strooien helpt de bodem weer een optimale zuurgraad te hebben en houden. Het strooien kan het hele jaar door gebeuren. Wij raden aan om het met name in het najaar te doen om zo het gras de rust te geven alle voedingsstoffen op te nemen. Na het strooien van kalk worden meststoffen beter door de grond opgenomen en wordt het moeilijker voor mos en onkruid zich te nestelen. Zo geniet jij weer van een mooi groen gazon.