Wie is de groenste energieleverancier?

Ben je op zoek naar de groenste energieleverancier? De consumenten heeft samen met Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 34 leveranciers onderzocht. De allergroenste energieleveranciers leveren bijna alleen stroom die opgewekt is met windmolens en zonnepanelen. Deze energieleveranciers doen meer dan alleen vergroenen door certificaten. Zo investeren ze in groene productie of sluiten met groene producenten langjarige inkoopcontracten. Ook werken de energieleveranciers actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening. Je kan ook zelf groene providers vergelijken. In deze blog vertellen je over energieleveranciers die het beste scoren. 

Criteria voor het vergelijken

Er zijn 34 energieleveranciers beoordeeld op het gebied van duurzaamheid met straf- en duurzaamheidspunten. Het opwekken van stroom kan worden gedaan met verschillende technieken en brandstoffen.Voorbeelden van duurzaamheidspunten is het gebruik van zonne- en windenergie. Deze energiebronnen zijn eindeloos beschikbaar en een zonne- of windpark heeft de minst schadelijke milieueffecten. Andere energiebronnen zoals biomassa en stroom uit waterkracht krijgen duurzaamheidspunten afhankelijk van de grootte van de situatie waar dit gebeurd. Strafpunten zijn het gebruiken van fossiele brandstoffen. Kolen en gas spelen een grote rol in milieuvervuiling en klimaatverandering. Andere strafpunten zijn het gebruik van aardgas. Alleen stroomleveranciers die direct inkopen bij de bron of zelf alle groene stroom zelf opwekken kunnen een 10 verdienen als duurzaamheidsscore.

 

Meerdere winnaars

Er zijn maarliefst 5 energieleveranciers die een scoren met een 10. Deze energieleveranciers zijn: EasyEnergie, EnergieVanOns, Pure Energie, Om en Vrijopnaam,. Verder zijn er ook nog eens 4 stroombedrijven die boven een 8 scoren. Dit zijn de bedrijven: Powerpeers, Vandebron, HVC Energie en Greenchoice. Deze energieleveranciers werken echt mee aan de omslag naar duurzame energie. Zo bouwen de leveranciers windmolens of schaffen windstroom aan via langjarige contracten. De bedrijven leveren daarbij ook een bijdrage door niet te investeren in kolencentrales. Over het algemeen zijn het dus de relatieve kleine energiebedrijven degene die investeren in groene energie. 

De grote bedrijven zijn minder groen

Veel grote bedrijven blijken toch een stuk minder groen te zijn dan dat vertellen. Bedrijven zoals Vattenfall (wat voorheen Nuon was) en Eneco scoren dat nog redelijk gemiddeld maar een bedrijf zoals Essent scoort met een 4,6 een onvoldoende. Deze middenmoters zijn vaak nog vastgeworteld in het leveren van vervuilende fossiele energie. Het is echter wel zo dat deze bedrijven via hun moederbedrijven vaak ook wel investeren in hernieuwbare energie. Prijsvechter zoals NLE en Budget Energie scoren nu beter dan voorheen omdat de bedrijven meer duurzame stroom hebben ingekocht. 

Grootste vervuilers

Toch zijn er nog een hoop stroomleveranciers waarbij de betrokkenheid bij kolen- of kerncentrales nog veel groter is dan de eventuele duurzame initiatieven die het bedrijf hanteert. Deze leveranciers kopen grijze stroom in, maar proberen dit te verkopen als groene stroom richting de consumenten. Deze bedrijven kunnen dit doen omdat ze de grijze stroom kunnen ‘ vergroenen ‘ met groene stroom certificaten. Voornamelijk de bedrijven Fenor, Anode particulier en Sepa Green scoren een zware onvoldoende. Bij het winnen van kolen worden ook vaak de mensenrechten geschonden. 

Dit reclame-artikel is geplaatst door (internetspecialisten), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.