Wat zijn torx schroeven?

Torx schroeven zijn niet anders dan andere schroeven. De schroeven hebben alleen een andere kop. De koppen van een schroef kunnen in meerder manieren verschillen. De dikte van een schroefkop kan verschillen en er zijn verschillende soorten koppen. Eén hiervan is torx, een torx schroef heeft een vorm van een zeskant. Hiervoor kun je een inbussleutel gebruiken, deze past hier perfect op en schiet er niet snel uit. Een andere vorm van torx is een zeskant op de schroefkap, waarbij de zijkanten van de zeshoek iets naar binnen vormen, hier kun je bijvoorbeeld een torx-bitje van een boormachine gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het gereedschap wat je hiervoor gebruikt er niet snel vanaf schieten. Dit scheelt enorm veel energie en moeite en werkt prettiger.

Wat zijn de voordelen van Torx?

Zoals hierboven gezegd zijn er verschillende schroefkoppen. De meest voorkomende zijn de rechte streep- en kruiskoppen op een schroef. Hier kan je gewoon met een schroevendraaier op. Nu bestaan er ook schroeven met een zeskant op de schroefkop, wordt inbus genoemd. De torx schroeven is één van de complexste vormen, het is namelijk een zeskant en een beetje stervormig. Dit heeft wel een groot voordeel, de kracht die wordt overgebracht is optimaler dan bij andere vormen. De schroevendraaier schiet er minder snel los, zo wordt het werken veiliger en efficiënter.

Wat zijn de nadelen van Torx?

De torx is een speciale vorm, hierdoor kun je niet met een andere maat werken. Bij andere vormen kan dit wel, hier kan je vaak wel met een iets kleinere maat werken. Wanneer je niet de juiste maat torx hebt, kan dit je werkzaamheden hinderen. De torx maten staan daarom ook extra opvallend op de verpakkingen. De kop van torx schroeven kunnen wel eens afbreken als er veel kracht op wordt gezet. Dit gebeurd vaak bij schroeven die gemaakt zijn van roest vrij staal, het materiaal hiervan is harder maar minder sterk. Tip: je kunt beter schroeven gebruiken die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal.

Wat zijn de maten van Torx?

De maten van torx verschilt niet veel met de maataanduiding van andere vormen. Bij torx begint de maat met ‘T’ en erachter komt een getal. Bijvoorbeeld T3 of T15. De maattabel begint bij T3 en loopt op tot en met T10. Hierna zitten er stappen van 5 tussen. Er is hierbij sprake van één uitzondering, dit is T27. De T27 is een veelgebruikte maat en hierdoor zit hij tussen de maten. Zo gaan de maten nog een stuk verder.

T3 t/m T10
T15
T20
T25
T27
T30

Wat voor gereedschap heb ik nodig voor Torx schroeven?

Uiteraard zijn er verschillende gereedschappen die gebruikt kunnen worden voor de Torx schroeven. Zo bestaan er schroevendraaiers met een torx uiteinde. Verder zijn er Torx sleutels die lijken op een T. Dit zijn allemaal handgereedschappen. Je kunt ook elektrisch gereedschap gebruiken om de klus te klaren. Bijvoorbeeld met een boormachine met een torx bitje, dit gaat vele malen sneller dan met de hand. Hierdoor kun je nog efficiënter te werk gaan.
Dit reclame-artikel is geplaatst door (thijs.seoiskey), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (thijs.seoiskey), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.