Alles wat je moet weten over spaanplaatschroeven

Om dingen met elkaar te verbinden, heb je veelal de keuze uit verschillende materialen, zoals spijkers, schroeven, lijm, et cetera. Afhankelijk van het soort materiaal en voorwerp, kies je voor een bepaalde verbindingswijze. In veel gevallen wordt er voor schroeven gekozen, omdat deze een strak en stevig eindresultaat bieden. Schroeven heb je eveneens in allerlei soorten en maten. Een bekende soort schroef is de spaanplaatschroef. Dit artikel zal dieper op dit type schroef in gaan.

Wat is een spaanplaatschroef?

Een spaanplaatschroef wordt gebruikt bij de montage van spaanplaten. Dit zijn houtplaten bestaande uit houtvezels, kleine stukken hout en een bindmiddel. Voor spaanplaten worden alleen spaanplaatschroeven of soms houtschroeven gebruikt. Spaanplaatschroeven zijn namelijk ontworpen met een diepe en scherpe schroefdraad en een platte kop, waardoor ze makkelijk door de spaanplaten heen te draaien zijn.

De spaanplaatschroef met een boorpunt

Je hebt ook spaanplaatschroeven met een boorpunt voor een snelle, moeiteloze en schadeloze bevestiging recht in het hout. Hierdoor zal het hout niet splitten, wanneer je de schroef op zijn plaats boort. Deze schroeven hebben tevens een laag indraaimoment, waardoor er geen voorbereidingswerkzaamheden voor het boren nodig zijn.

Wat zijn de voordelen van een spaanplaatschroef?

Ten eerste zijn spaanplaatschroeven van staal of roestvrijstaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de schroef stevig is en daarbij ook nog niet kan roesten door middels van oxidatie. De kop van de spaanplaatschroef bestaat uit een kruiskop of een torxkop, waardoor je ze met de meest gebruikte schroevendraaiers kunt indraaien en je geen speciale schroevendraaier voor de klus erbij hoeft te kopen. Door de scherpe schroefdraad kan de schroef gemakkelijk en zonder het hout te splitten snel ingedraaid worden.

Wat zijn de nadelen van een spaanplaatschroef?

Het gebruik van een spaanplaatschroef is alleen nadelig, wanneer je deze moet indraaien in een plug. Door de scherpe schroefdraad zul je naar alle waarschijnlijkheid de plug kapot draaien. Bij een plug is het beter om een houtschroef te gebruiken. Gebruik ook altijd Torx schroeven, deze bit brengt meer kracht over en draait minder snel door.

Waar zijn spaanplaatschroeven te koop?

Spaanplaatschroeven kun je gemakkelijk kopen bij je lokale bouwmarkt of groothandel. Ook online kun je spaanplaatschroeven eenvoudig bestellen. Er zijn vele merken, waaruit je kunt kiezen zoals Dynaplus, Heco, Proftec, Spax, Starx Pro en Woodies. De prijs is afhankelijk van hoeveel stuks, de grootte en het materiaal van de schroef. Zo heb je tweehonderd stuks voor onder de tien euro, terwijl een pakket van duizend stuks rond de €35 kosten.

Wat is het verschil tussen RVS en verzinkte spaanplaatschroeven?

RVS staat voor roestvrij staal. De RVS spaanplaatschroeven zijn dientengevolge geschikt voor buitengebruik, omdat de schroeven niet roesten onder de verschillende weersomstandigheden. Verzinkte spaanplaatschroeven zijn echter steviger en zorgen voor een bescherming tegen corrosie. Er zijn verschillende manieren om spaanplaatschroeven te verzinken, zoals galvaniseren, sherardiseren en thermisch of elektrolytisch verzinken. Hoe dikker deze verzink laag is, des te beter is de bescherming.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.